Bejegyzés kép
Kaposvárnak is fontos szerepe lesz a magyarországi hadiipar fejlesztésében, hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, pénteken a kaposvári BM Heros gyárban tartott sajtótájékoztatón. A politikus ezt megelőzően Szita Károly polgármesterrel és Gelencsér Attila országgyűlési képviselővel is tárgyalt a megyeszékhely fejlesztéseiről.

A Rheinmetall Hungary Zrt. – melyet a magyar állam és egy német cég hozott létre – Zalaegerszeg után a második telephelyét Kaposváron építi majd fel. Az üzem gumikerekes harci járművek gyártásával és fejlesztésével foglalkozik. Palkovics László kiemelte: a gyárban évente körülbelül száz harci járművet tudnak majd legyártani, ami a hadiipar területén jelentős.

Az innovációs és technológiai miniszter arról is beszélt, hogy az uniós helyreállítási alapból több mint 1500 milliárd forint jut felsőoktatásra a következő években.

Palkovics László hangsúlyozta: az egyetem környéki innovációs ökoszisztéma építésére, valamint az egyetem és a technikumi rendszer közötti átmenet erősítésére fordítják az összeget. – Magyarország az elmúlt években, arányait tekintve, ilyen mennyiségű forrást egyetem fejlesztésre eddig még nem költött el – fogalmazott a politikus. – Csak azért, hogy érzékeljük a különbséget, az Európai Uniós alapokból az elmúlt időszakban nagyjából 370-380 milliárd forintot fordítottunk egyetemekre és kutatásra, most csak a helyreállítási alapból négyszer annyit – tette hozzá.

Egész nap fejlesztési tervek voltak terítéken Fotó: Lang Róbert

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a tájékoztatón elmondta: egész nap különféle fejlesztési tervekről tárgyaltak és mindazt, amit elképzeltek, eredménnyel zárták. – Kaposvár és környékének a 21. századi újraiparosítási programjáról is szó volt – fogalmazott a város vezetője. – Ennek célja, hogy a városban és a környékén élők mindenki dolgozhasson, aki akar, magasabbak legyen a munkabérek. Ez úgy érhető csak el természetesen, ha olyan tudás és technológia jön Kaposvárra, amely képes is kitermelni ezeket a béreket.

Szita Károly: a hadiipar kitörési pont lehet. Fotó: Lang Róbert

– Az egyik ilyen a gépipar – folytatta Szita Károly. – Ezen belül pedig, ha figyelembe vesszük Kaposváron a katonai hagyományokat, akkor a hadiipari fejlesztés lehet az egyik stratégia pont. A másik kitörési lehetőség az élelmiszergazdaság, hiszen ez jellemző Kaposvárra és az egész megyére is. A harmadik pedig a zöldipar, amelynek részesei szeretnénk lenni, ezeknek részben már le is tettük az alapjait – hangsúlyozta Szita Károly.

A cikk a sonline.hu-n olvasható.

https://www.sonline.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/tuzoltoautok-utan-a-hadiiparba-is-beszall-kaposvar-3855316/

Következő
Mi folyik itt Gyöngyösön?