Bejegyzés kép

Vigyázat, újabb hisztériakeltés a láthatáron! Sokan háborognak, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet majd 4 millió beoltott felett moziba, színházba, uszodába, állatkertbe, sporteseményre, étterembe járni.

Nem kötelező az oltás, de kötelező vigyázni mások egészségére.  Ez közös felelősségünk.

Az, hogy óvatosan, fokozatosan, védettségi igazolványhoz kötött lehetőségekkel indítjuk újra az országot, nem csak azoknak az érdeke, akik igénybe vehetik, hanem azoknak is, akik nyújtják a szolgáltatásokat. Ők kapják vissza a munkájukat, a normális megélhetésüket.

Két út áll előttünk. Az izraeli és a brit példa.

Izrael volt az első ország, amelyik bevezette a védettségi igazolást, a zöld útlevelet.

Izraelben már februárban – közepes átoltottság mellett – visszakapták a normális életüket a beoltottak a zöld útlevél segítségével. A döntés bevált. A gazdaság február óta magasabb fordulaton pörög, miközben tovább lassult a járvány.

A másik oltási bajnok az Egyesült Királyság, de a londoni kormány már hónapokkal ezelőtt úgy döntött, hogy ott nem lesz védettségi igazolvány, nem tesznek különbséget oltott és nem oltott emberek között.

Ennek viszont az a következménye, hogy sokkal lassabban és óvatosabban tudják enyhíteni a korlátozásokat.

A jelenlegi tervek szerint csak május 17-én nyithatnak a zárt térben működő éttermek, mozik, pubok, szórakozóhelyek. Csak május második felétől lesznek koncertek, és mehetnek nézők -korlátozott számban- a sporteseményekre.

Működjön a védettségi igazolvány és legyen korai nyitás, vagy várjon mindenki, -védettek és nem védettek- addig, amíg sokkal feljebb megy az átoltottság, és csak tavasz végén legyen nyitás?

Mi az első utat választottuk, mert így előbb újraindulhat az élet. Továbbra is arról van szó, hogy az emberek életének és egészségének védelmét össze kell hangolni a gazdaság, a munkahelyek, a családok megélhetésének megóvásával.

Védettségi igazolványa azoknak van, akik megkapták bármelyik típusú oltást, illetve a koronavírus fertőzésen igazoltan átesetteknek, utóbbiaknak a fertőzéstől számított hat hónapos határidővel.

A 18 év alattiak pedig igazolvány nélkül is igénybe vehetnek mindent.

A baloldali politikusok felelőtlenül keltették a pánikot, és egyelőre a vakcinaellenes határozati javaslatukat sem vonták vissza. Vannak közöttük, akik már kezdenek kihátrálni, és elismerik, hogy sikeres volt a magyar vakcinavásárlás.

A legtöbb, amit most tehet az ember, az, hogy betartja a védelmi szabályokat, regisztrál az oltásra, és amit az orvos kínál számára, azt be is adatja.  Hallgassunk az orvosokra! Egyhangúan állítják, hogy csak a vakcinával vethetünk véget a járványnak, és minden oltóanyag, amelyet itthon használunk, biztonságos és hatékony.

Jó egészséget mindenkinek!

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselő

Következő
Erről döntött a magyarok 65 százaléka a nyitással kapcsolatban