Bejegyzés kép

10 milliárd forintos felújítás és fejlesztés kezdődik a mosdósi kórházban.  A beruházásért sokat dolgoztunk a település elöljáróival, lakóival, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház vezetőivel. A jó hírt vasárnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel jelentettük be.

Az intézmény három ütemben újul meg.  Az elsőben a használaton kívüli és rossz állapotban lévő épületeket bontják le.  Ez 10,5 ezer négyzetméteren történik meg, és az épületek 43 százalékát érinti. 71 épületből 31-et bontanak le.  A 140 ágyas   pavilont szintén átépítik, és kétezer négyzetméteres új épülettel bővítik. Ekkor újítják fel többek között a régi uszodát is.

A második ütemben 1,6 milliárd forintért   a szociális otthont újítják fel, ahol a jelenlegi 1000 négyzetméteres épület a duplájára nő és új épületszárnnyal is bővül.

A harmadik ütemben 4 milliárd forintért az egykori Pallavicini- kastélyt teszik rendbe. A teljes körű rekonstrukció magában foglalja többek között az igazgatási épület és a gyógyszertár felújítását is, valamint egy mini hotel és gyerek foglakoztató is épül.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról számolt be, hogy a három ütem akár egyszerre is megvalósulhat, a pénz rendelkezésre áll a beruházásra.

A beruházás kivitelezése a felújítás tervek elkészülte és a közbeszerzési pályázat után a tervek szerint 2022-ben indul el, és onnan kezdve várhatóan 2- 3 év múlva fejeződik be.

A mostani, az intézmény történetének legnagyobb fejlesztése.  A kórház 1892-től, -amikor Pallavicini őrgróf megépíttette- óriási utat járt be. Felnőtt tüdő-, később szívbetegeket fogadott és szanatóriumként is működött. A krónikus tüdőbetegségben szenvedő gyermekek általános iskolai oktatása gyógyúszással együtt az országban egyedül Mosdóson volt.

A felnőttosztályok elsősorban Somogy megyéből vették fel a betegeket, és idősek otthonát is kialakítottak a kastély épületében.

Az intézmény 2002. július 1-től a Magyarországi Református Egyház kezelésébe került, majd 2007. január 1-én a Kaposi Mór Megyei Kórházba integrálódott.

A program a komplex infrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztést célozza meg a meglévő épületállomány korszerűsítésével, bővítésével. A fejlesztések révén a gyógyítás, a rehabilitáció és szociális ellátás is korszerűbbé válik. Mindez több mint 300 ezer embert, Somogy megye egész lakosságát érinti.

Dr. Moizs Mariann a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója hangsúlyozta, hogy a komplex rekonstrukció alatt is biztosítani fogják a betegellátást.

A mosdósi telephelyen jelenleg 7 osztályon, összesen 226 ágyon történik fekvőbeteg ellátás.

A rekonstrukció eredményeként a telephelyen jelenleg foglalkoztatott 137 munkavállaló tovább foglalkoztatása, valamint további akár 50 új   munkahely kialakítása válik lehetővé.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

 

Következő
TÍZMILLIÁRD FORINTBÓL ÚJÍTJÁK FEL A MOSDÓSI KÓRHÁZAT