Bejegyzés kép
A kedden Magyarországra érkezett Pfizer- és Moderna-vakcinaszállítmányok további 51 ezer ember oltását teszik lehetővé – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Müller Cecília elmondta: a keddi Pfizer-szállítmányból 47 385 embert lehet beoltani, ugyanis az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, hogy egy ampullából az eddigi öt helyett hat embert oltsanak be.

Ezt az tette lehetővé, hogy a gyártó jelentősen túltöltötte az ampullákat, így azokból plusz egy dózis kinyerhető

– magyarázta.

Ismertette azt is, hogy a keddi Moderna-szállítmány 3600 ember beoltására elegendő, a vakcina egy ampullája tíz adagot tartalmaz. Hétfő estig 78 579 embert oltottak be, elsősorban az egészségügyben dolgozókat és szociális intézmények lakóit.

A szociális intézményekben az oltócsoportok helyszínen oltanak, a magasabb létszámú idősotthonok lakói után a vakcina mennyiségétől függően bővítik az oltandók körét

– közölte.

A MODERNA HASONLÓ A PFIZER-OLTÓANYAGHOZ

Elmondta: a Moderna vakcinája hasonlóan működik a Pfizer-oltóanyaghoz, azaz egy hírvivő RNS (ribonukleinsav) alapú vakcina. Ez azt jelenti, hogy az oltóanyag csak azt az üzenetet továbbítja a sejtbe, hogy a vírusra jellemző fehérje termelődjön a szervezetben, ami ellen ellenanyag képződik.

Az RNS-darabkától nem kell tartani, jól be van csomagolva, mert anélkül gyorsan és könnyen elbomlana. A sejtbe jutva néhány nap alatt bomlik el, és nem épül be a genetikai állományba

– fűzte hozzá.

EGYSZERŰBB TÁROLNI A MODERNA-VAKCINÁT

Beszélt arról is, hogy a Moderna-vakcina tárolási feltételei egyszerűbbek: elég mínusz 20 Celsius fokon tárolni, így fél évig felhasználható, majd felolvasztás után 2-8 Celsius fokon a Pfizer-oltóanyagnál hosszabb ideig, 30 napig tárolható. A Moderna vakcináját nem kell feloldani, készen kinyerhető az ampullából, 18 év felett adható be, a második oltásig pedig 28 napnak kell eltelnie.

FOLYTATÓDIK A TESZTELÉS

A tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy a pedagógusok és szociális intézmények dolgozóinak korábbi teszteléséhez hasonlóan a szociális alapellátásban – a gyermekjóléti alapellátásban, javítóintézetekben dolgozók, házi segítségnyújtást végzők, falugondnokok, családsegítők, szociális munkások – is élhetnek a tesztelési lehetőséggel. Ők január 16-án és 17-én 127 mintavételi ponton kérhetnek tesztelést, amelyre a vakcinainfo.gov.hu és a koronavirus.gov.hu oldalon lehet regisztrálni.

CSÖKKEN AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA

Közölte, hogy hétfőn 696-tal nőtt az azonosított új fertőzöttek száma Magyarországon. Folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma: 1 2 3 6 4 7-et tartanak nyilván. 5005 beteget ápolnak kórházban és 356-an szorulnak lélegeztetésre. Hétfőn 128, jellemzően szív- érrendszeri, különböző krónikus, anyagcsere-, cukorbetegségben szenvedő beteg halt meg. Kérdésre válaszolva elmondta: a Pfizer és a Moderna vakcinája nem kombinálható, erre vonatkozóan nem végeztek kísérleteket.

ÖT HELYETT HAT EMBERT OLTHATNAK BE

Az, hogy a Pfizer oltóanyagából öt helyett hat embert oltanak be nem ugyanazon mennyiség többfelé osztását jelenti, ugyanazt az oltóanyag-mennyiséget kapja mindenki

– jegyezte meg.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: a koronavírus-fertőzésnek a szag- és ízérzékelés elvesztését kivéve nincs speciális tünete, ezért, ha tüneteket tapasztal valaki az oltás után, az nem biztos, hogy koronavírus-fertőzésre utal.

Ha beigazolódik a fertőzés, akkor is biztos, hogy enyhén, szövődménymentesen zajlik le

– hangsúlyozta Müller Cecília.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A cikk a pestisracok.hu-n olvasható.

https://pestisracok.hu/muller-cecilia-a-kedden-erkezett-vakcinakbol-tovabbi-51-ezer-embert-lehet-beoltani/

Következő
10 milliárd forintból újul meg a mosdósi Kórház