Bejegyzés kép

A minimálbér emeléséről szavazott ma a parlament, de a baloldal nem vett részt a szavazáson. Helyette a minimálbért és a rezsicsökkentést is támadó Márki-Zay Péterrel tartottak közös sajtótájékoztatót.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint rengeteg hátránya van a minimálbérnek, a legjobb volna azt megszűntetni. Nem jó, ha túl magas a minimálbér-mondta Márki-Zay.

Ha viszont megszűnne Magyarországon a minimálbéres szabályozás, akkor abból óriási hátránya származna többmillió embernek. Nemcsak a fizetések, de a jóléti juttatások jelentős része is a minimálbérhez van ugyanis igazítva.

Magasabb bérek, magasabb szociális juttatások, több megtakarítás a családoknál, nagyobb költekezési lehetőség, ezáltal pedig a GDP emelkedése, csak néhány azokból a jótékony hatásokból, amiket a minimálbér emelése kivált.

Ezért januártól történelmi emelést hajtunk végre. 2022. január elsejétől 200 000 forintra nő a minimálbér, és 260 000 forint lesz a garantált bérminimum. A minimálbér 71500 forint volt 2009-ben, a Gyurcsány-Bajnai időszakban, jövő januártól eléri ennek az összegnek közel háromszorosát.  Magasabb lesz a minimálbér, mint Gyurcsány-Bajnai alatt az átlagbér volt.

Nagyjából két és fél millió embert érint a minimálbér és a garantált bérminimum 20-20 százalékos emelése, amely a legutóbbi nemzeti konzultációnak is témája volt. A válaszadók elsöprő többsége, 94 százalék támogatta a kormány kezdeményezését az emelésről. Végül meg is született a bérmegállapodás, mert Magyarország előre megy, nem hátra.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

 

 

Következő
Gulyás Gergely: Hazánk ma Európa egyik legbiztonságosabb országa