Bejegyzés kép

A héten kezdődik a novemberi nyugdíjak kézbesítése, emelt összeget kap mindenki. A 80 ezer forintos prémium mindenkinek jár, ahogy a vártnál magasabb infláció miatti kiegészítés is. Átlagosan 100 ezer forint a plusz az októberi összeghez képest – számoltak be róla az M1 Híradójában.

Immár negyedszer fizet nyugdíjprémiumot a kormány 2017 óta. Idén minden eddiginél többet, 80 ezer forintot utal majd át a Magyar Államkincstár, illetve visz ki a postás az érintetteknek, függetlenül attól, hogy kinek mekkora ellátás jár. Ez azt jelenti, hogy az állam 250 milliárd forint pluszpénzt folyósít majd hozzávetőleg két és fél millió nyugdíjasnak, illetve nyugdíjszerű ellátásba részesülőnek. A rekordprémium kifizetését a magas gazdasági növekedés teszi lehetővé.

 

 

Idén júniusban már 0,6 százalékkal emelték, most novemberben pedig 1,2 százalékkal emelik meg a nyugdíjakat, az inflációs hatás miatt. A kiegészítő emelést visszamenőleg is megkapják az érintettek.

Amit úgy kell értelmezni, hogy az év első tíz hónapjára, tehát januártól októberig, az arra járó 1,2 százalékos emelést megkapják egy összegben. Ide még hozzá kell számolni a februárban kapott egynegyed havi plusz nyugdíjra járó emelést is, ami a 13. havi nyugdíj első lépése volt. Így, ezt az egy összegű emelést kapják majd kézhez, maga a novemberi nyugdíj összege az már 1,2 százalékkal emelten érkezik” – magyarázta Farkas András nyugdíjszakértő.

Vagyis, az a nyugdíjas, aki egy középértékű, 130 ezer forintos ellátásban részesül, az 1,2 százalékos kiegészítő emelésnek és a prémiumnak köszönhetően csaknem 100 ezer forinttal többet kap novemberben, mint októberben.

Orbán Viktor miniszterelnök egy néhány héttel ezelőtti interjúban elmondta, hogy jövőre folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése is, ami azt jelenti, hogy 2022-ben már az ellátás felét biztosan megkapják az idősek. De ez az összeg akár még növekedhet is.

Az idősek világnapja alkalmából a családokért felelős tárca nélküli miniszter beszélt a részletekről: „jövőre minimum kétheti 13. havi nyugdíjat fogunk tudni adni, de, hogyha a gazdasági teljesítmény ezt lehetővé teszi, akkor mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez akár ennél is nagyobb összeg legyen. Tehát, szeretnénk a 13. havi nyugdíjnak a lehető legnagyobb részét visszaadni idős honfitársainknak” – mondta korábban Novák Katalin.

A kiegészítő emelést, a prémiumot a hónap közepén kaphatják meg a jogosultak. Akiknek bankszámlára utalják a pénz, azok nagyjából 4-5 nappal hamarabb hozzájutnak, mint akiknek a postás viszi ki.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2021/11/08/a-heten-kezdodik-a-novemberi-nyugdijak-kezbesitese-atlagosan-100-ezer-forint-a-plusz-az-oktoberi-osszeghez-kepest

Következő
Magyarországot nem érinti az energiapánik, míg az osztrákokat hosszú áramszünetekkel fenyegetik