Bejegyzés kép

Napok óta tüntetnek a koronavírus-intézkedések ellen Hollandiában, amely több városban, például Rotterdamban véres erőszakba csapott át.  A rotterdami rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le, amelyek két embert úgy eltaláltak, hogy azóta is kórházban ápolják őket.

A hollandiai események kapcsán eszünkbe juthat, hogy azok a kormányok – francia, holland – amelyek a lengyel és a magyar határőrizeti szerveket vádolják túlzott erőszakkal, rendszeresen a saját polgáraik ellen lépnek fel megengedhetetlen eszközökkel.

Azok, akik a magyar rendőröket és a magyar kormányt meghurcolják, meg akarják büntetni, saját hazájukban előszeretettel alkalmaznak túlzott erőszakot a lakossággal szemben.

Az Európai Unióban zajló jogállamisági vitában Hollandia képviseli az egyik legmarkánsabb álláspontot, Hága a január elsejével hatályba lépett jogállamisági rendelet egyik legfőbb támogatója.

A hollandok szerint fel kellene függeszteni a jogállamiságot mellőző tagállamoknak folyósítandó uniós forrásokat.

A közép-kelet-európai államok részéről viszont régóta emlegetett érv, hogy Brüsszel nem azonos mércével méri az EU-országokat. Most éppen nem kommentálja, hogy a holland rendőrök tüntetőkre lőttek.

A liberális vezetésű Hollandia esetében vajon miért nincs jogállamisági kritika az állampolgárokkal szemben alkalmazott erőszak miatt? Miért csak a magyarokat és a lengyeleket figyelik és büntetik? Évek óta működik a kettős mérce, miközben Hollandia úgy tűnik, megindult a tömegbe lövető gyurcsányi úton.

 

Fotó: Danny KEMP / AFP

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

Következő
Oltás időpontfoglalás és regisztráció nélkül – nagy siker volt az első vakcinázási nap