Bejegyzés kép

Hétfőn megkezdődött az oltási akcióhét, mely vasárnapig tart. Az átoltottság növelése és a járvány megfékezése érdekében a kórházi oltópontok reggel 7 és este 19 óra között várják az oltakozókat. Eddig a legtöbben a harmadik, emlékeztető oltást igényelték. A hirado.hu összegyűjtötte a legfontosabb információkat.

A kórházak országszerte – Budapesten kiemelten – megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják az érkezőket akár az első, az elmaradt második vagy a harmadik oltásra. Előzetes regisztráció sem kell, ebben az esetben regisztrációt a helyszínen végzik el. Akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben oltják be. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, elkerülheti a várakozást.

A most terjedő delta vírusmutáns az oltatlanokra a legveszélyesebb, ezért nagyon fontos, hogy vegyék fel az oltást.

 

Müller Cecília országos tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy az oltatlanok nemcsak magukat veszélyeztetik, hanem a közösség tagjait is.

Mit kell vinni az oltásra?

Az oltásra érkezőknek vinni kell magukkal személyi irataikat (személyi igazolvány, tajkártya), második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat.

Meggyorsítja az oltást, ha az oltakozók magukkal viszik kinyomtatva, kitöltve és aláírva a hozzájáruló nyilatkozatot. Fontos, hogy a nyilatkozat minden esetben, tehát a második és harmadik oltást kérőknek is ki kell tölteniük.

Mikor és hol lehet oltakozni?

Az oltási akcióhét 2021. november 22. hétfő és november 28. vasárnap között zajlik a kórházi oltópontokon, egyes településeken szakrendelőkben is. 101 megyei és városi kórházban várják az oltakozni szándékozókat reggel 7 és este 19 óra között. A kórházak megemelt kapacitással készülnek az oltási akcióhétre, Budapesten kiemelten emelik az oltópontok számát.

Az oltópontokat ide kattintva megtalálja.

Időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni

Az oltási akcióhét során időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni az oltópontokra akár az első, a második vagy a harmadik oltásra.

Időpontot azok tudnak foglalni, akik előzetesen regisztráltak a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Ugyanakkor időpontfoglalás nélkül is lehet érkezni az oltásra. Ebben az esetben az oltás érkezési sorrendben történik. Az oltási akcióhéten azok az oltatlanok is mehetnek a kórházi oltópontokra, akik eddig még nem regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, ez esetben őket a helyszínen regisztrálják egy formanyomtatvány kitöltésével.

Az első oltásra érkezők felgyorsíthatják a regisztrációs folyamatot, ha magukkal viszik kinyomtatva és kitöltve a regisztrációs lapot és a hozzájárulási nyilatkozatot. Utóbbit mindenkinek ki kell töltenie, aki védőoltást szeretne, ezért a harmadik oltásra érkezők is fel tudják gyorsítani az oltási folyamatot, ha a harmadik oltásra vonatkozó hozzájárulási nyilatkozatot előre kitöltik.

A kórházi oltópontokon ötféle vakcina áll rendelkezésre:

  • AstraZeneca
  • Janssen
  • Moderna
  • Pfizer
  • Sinopharm

(A Szputynik már elfogyott.)

Az oltóorvosok segítenek a legmegfelelőbb vakcina kiválasztásában.

Az oltási akcióhéten azok is érkezhetnek időpontfoglalás nélkül a kórházi oltópontokra, akik a megerősítő harmadik oltásukat szeretnék felvenni. Mindenkinek ajánlott a harmadik oltás felvétele, aki elmúlt 18 éves és már több mint 4 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta. A harmadik oltáshoz a hozzájáruló nyilatkozatot ide kattintva letöltheti.

Az oltatlan 12–17 évesek oltása

Az oltási akcióhéten a még oltatlan 12–17 éves gyermekek oltására is lehetőség van, ez esetben javasolt a szülői kíséret. Az oltáshoz a szülő hozzájáruló nyilatkozata szükséges, melyet ide kattintva letölthet.

Az oltási akcióhétre érkezők elmondták, hogy miért döntöttek a védőoltás felvétele mellett:

A címlapfotó illusztráció.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/11/23/minden-amit-az-oltasi-akciohetrol-tudni-kell

Következő
A hollandoknak szabad a tüntetőkre lőni