Bejegyzés kép

Megjelent a friss GDP-adat, amelyik azt mutatja, hogy a járvány harmadik hullám alatt is növekedni tudott a magyar gazdaság 2020. utolsó negyedévéhez képest.

A bruttó hazai termék, a GDP az első három hónapban az előző negyedévhez viszonyítva 1,9 százalékkal nőtt. Az eurózóna GDP-je eközben 0,6%-kal tovább zsugorodott, az EU27 esetében a visszaesés 0,4%-os volt.

A magyar gazdaság érte el a legnagyobb növekedést az EU-n belül az eddig nyilvánosságra hozott adatok alapján az előző negyedévhez képest.

A gazdaság jól hasznosította a kormányzati támogatásokat, és alkalmazkodott a kihívásokhoz, így a korlátozások kevésbé fogták vissza a teljesítményt.

Magyarország a sikeres oltási programnak és a hatékony gazdaságpolitikának köszönhetően megkezdte a visszazárkózást, ezzel lépéselőnyhöz jutott az uniós tagállamok között, és a második negyedévben az előzőnél is jelentősebb, kétszámjegyű növekedésre számíthat.

Éves szinten legalább 4,3 százalékos, jövőre pedig még erőteljesebb növekedés várható, így a fellendülés gyorsabb lehet a várakozásoknál.

A remek adat hátterében az áll, hogy a világjárvány és az erre adott kormányzati válaszok az első negyedévben sokkal kisebb mértékben érintették a gazdaságot, mint azt várni lehetett. Elemzők szerint a stabil külső kereslet és az állami beruházások húzhatták a gazdaságot. A járványra legkevésbé érzékeny szolgáltatások, köztük a pénzügyi és biztosítási tevékenység, valamint az információs és kommunikációs szolgáltatások járultak hozzá a jobb eredményhez. Emellett az ipar lendületes dinamikája is támogatja a gazdaságot.

A lakosság átoltásának előrehaladásával és az újranyitással a belső fogyasztás is egyre erőteljesebb lehet, amely az év második felétől újabb lökést adhat a növekedésnek. Az idei év így jelentős felpattanást hozhat.

Örülök a sikernek, amely ismét azt bizonyítja, hogy értjük a dolgunkat.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselő

Következő
Tizenöt éve hangzott el Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde