Bejegyzés kép

Ismét téliesre fordul az időjárás Európa jelentős részén, miközben globális energiaválság alakult ki az elmúlt hetekben, ezért több fontos energiahordozó és a villamosenergia ára is meredeken emelkedik. Az okok között többek között az európai gáztárolók alacsony töltöttsége, az európai gázellátási problémák, a koronavírus-járvány utáni kereslet növekedése áll.

Az energiaválság az uniós tagállamok többségét jelentős mértékben érintette, így az EU állampolgárok ma átlagosan 31 százalékkal fizetnek többet a villamos energiáért és 52 százalékkal többet a gázért, mint egy évvel korábban.

A villamos energia ára a holland és román fővárosban emelkedett leginkább, ahol 1 év alatt több mint duplájára nőtt. A lakossági gázárakban hasonló a változás, de a növekedés mértéke még drasztikusabb. Romániában háromszoros, míg Görögország, Belgium, Dánia és Luxemburg esetében több mint kétszeres az áremelkedés.

Mindeközben hazánkban a rezsicsökkentésnek köszönhetően a villamos energia és a gáz ára is változatlan maradt. Sőt, az EU-tagállamokat tekintve a magyar állampolgárok fizetik a legkevesebbet az energiafogyasztásért: a villanyért kevesebb, mint felét, a gázért pedig kevesebb, mint harmadát az uniós átlagnak. Eközben egy dán állampolgár villanyszámlája négyszer, egy svéd gázszámlája több mint hétszer akkora, mint egy magyaré.

Magyarországon azonban csak addig marad a rezsicsökkentés, ameddig Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP kormányoz, a baloldal ugyanis ismét teljesen elszabadítaná a rezsiárakat.

A magyar baloldal ellenzi az olcsó, megfizethető lakossági energiát. Miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter a rezsicsökkentést „népbutításnak”, az intézkedést támogató választókat „sötétben tartott, trágyával etetett gombáknak” tartja. Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője pedig nemrég az energiaszegénység korát helyezte kilátásba.

Ami a baloldalnak ostobaság, az a magyar családoknak évente átlagosan 386 ezer forint megtakarítást jelent. Mert nekünk Magyarország az első.

 

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

Következő
Hollik: A baloldal az inflációcsökkentő intézkedéseket is támadja