Bejegyzés kép

Megérkezett a szociális tűzifa a kaposszerdahelyiekhez. Kedden negyvenöt köbméter tüzelőt szállítottak le a közmunkások huszonegy családhoz. Sokan csak fával tudnak fűteni a településen, ezért nagy segítség nekik a tüzelő.

A traktor pótkocsijára pakolták a méteres fákat a közmunkások kedden reggel Kaposszerdahelyen, majd elindultak a Rákóczi utcán. Sorra rakták ki az udvarokra a téli tüzelőt. – Ide tegyék, majd a fiam felvágja – mutatta az egyik helyi lakos a tüzelő helyét.

Egy másik portán Orsós Sándor várta a szállítmányt. – Nagyon jókor jön, mert már nem sok fánk van, talán a telet ezzel kihúzzuk – mondta a férfi, akinek megszűnt a munkája, és munkanélküli segélyből él. – Mi csak fával fűtünk, nincs gáz a házban – mondta el Orsós Sándor. – A napokban fel is vágom a tüzelőt, és mehet a kályhába.

Fotók: Lang Róbert

– Negyvenöt köbméter fát osztunk ki huszonegy családnak, átlagosan két köbméter jut egy háztartásba – mondta el Prépost László, Kaposszerdahely polgármestere. Hozzátette: a kezdetek óta pályáznak a szociális tűzifaprogramban, a közmunkások az önkormányzati traktorral viszik ki a közel egymillió forint értékű fát. – Karácsonyra mindenkihez megérkezik a tüzelő, 350 ház van a településen, a felében csak fával fűtenek – emelte ki a polgármester.

 

A Belügyminisztérium több mint tíz éve indította el a szociális tűzifaprogramot, amelyre szinte az összes somogyi faluban a kezdetek óta pályáznak. A támogatási keret az elmúlt években ötszörösére emelkedett, idén ötmilliárd forint. – Az aprófalvakban több helyen csak fával tudnak fűteni – emelte ki Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője. – Az idei télen még nagyobb szükség van a tüzelőre a megnövekedett költségek miatt. A választókörzetemben 25 faluba 1500 köbméter tűzifa jutott, családonként 2-3 köbméternyit tudtak kiszállítani.

A cikk a sonline.hu-n olvasható.

https://www.sonline.hu/helyi-kozelet/2022/12/ajandek-fanak-joleso-a-melege-jokor-jott-a-tuzelo-szerdahelyre

Következő
Töltsük ki a nemzeti konzultációs ívet!