Bejegyzés kép

Újabb részletek derültek ki a gyermekes családok adó-visszatérítéséről. A bejelentés szerint ugyanis nemcsak a foglalkoztatottak, hanem a gyermeket nevelő kisvállalkozók is visszakaphatnak jövőre az idén befizetett személyi jövedelemadójukból (szja). Utóbbiak, tehát például a katások adójuk negyedét kaphatják vissza. Az adó-visszatérítés a 2021-es átlagkereset szintjéig jár majd, összességében 600 milliárd forintról van szó – hangzott el az M1 Híradójában.

Ez egy bónusz vagy egy prémium a családoknak” – így fogalmazott az M1-en a családosok személyijövedelemadó-visszatérítéséről a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója, aki hozzátette, hogy ehhez legalább 5,5 százalékkal kell növekedni idén a gazdaságnak.

 

Nagy Márton úgy látja: mivel a második negyedévben valósággal kilőtt a gazdaság, és a folyamatok arra utalnak, hogy a harmadik, negyedik negyedévben is jó teljesítménnyel számolhatunk, így lényegében azt már ki lehet jelenteni, hogy az 5,5 százalékos GDP-növekedés biztosan meglesz.

1,9 millió szülőnek járhat vissza az szja.” Ez azt jelenti, hogy a most munkában állók 40 százaléka jövő év február 15-ig visszakapja az idén befizetett adóját. Az adó-visszatérítés egyébként a 2021-es átlagkereset szintjéig jár majd.

Újdonság, hogy nemcsak a családok kapják meg ezt a lehetőséget, hanem a gyermeket nevelő kisvállalkozók is, így például a katások.

Mennyi jár vissza? A miniszterelnök bejelentette, hogy az átalányadó, amit havonta fizetnek, ez lehet 25 ezer, 50 ezer vagy 75 ezer a katások esetén, éves mértéke – vegyük például az 50 ezret, mert azt fizetnek a legtöbben a főállású katások – akkor az ugye egészében 600 ezer forint, 50-ezerszer 12 szorozva egynegyeddel – az egynegyede jár vissza –, tehát 150 ezer forintot kapnak vissza” – mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tartani fogja a számára megjelölt határidőt, a hatóság készül arra, hogy 2022 februárjában minden érintett megkapja az őt megillető személyijövedelemadó-visszatérítést. Varga Mihály elmondta: ez az intézkedés 600 milliárd forintot jelent a költségvetésben.

A pénzügyi kormányzat már készül arra, hogy a befizetett szja-t a következő év elején a családok visszakapják.

A részletszabályokról ősszel dönt a kormány – mondta Varga Mihály.

Nagy Márton ismertette, hogy 2010-ben 73 500, 2021-ben 167 400, jövőre pedig már 200 000 forint lehet a minimálbér, ami 20 százalékos emelésnek felel meg. Ennek is az a feltétele, hogy a GDP 5,5 százalékkal növekedjen 2021-ben. A szakértő kiemelte, hogy a legkisebb bérek emelése várhatóan felfelé húzza majd a garantált bérminimumot.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2021/09/22/csaknem-ketmillio-szulo-jarhat-jol-az-szja-visszateritessel

Következő
Világszínvonalú a magyar családpolitika