Bejegyzés kép

Újabb inflációs kiegészítést kapnak idén a nyugdíjasok, a magas gazdasági növekedés eredményeiből ők is részesülni fognak – jelentette be Orbán Viktor az Országgyűlés első őszi ülésnapján. A miniszterelnök tájékoztatása szerint a nyugdíjprémium várható összege meghaladja az ötvenezer forintot. 2022 februárjában pedig folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

A nyugdíjemelés eddig idén 3,6 százalékos volt, amely a statisztikai hivatal 4,3 százalékos inflációs adatához igazítva kiegészül – mondta Farkas András nyugdíjszakértő az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette: így 0,7 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés lesz idén novemberben.

 

 

Egy átlagos, 150 ezer forintnál valamivel magasabb nyugdíj esetén ez egy közel 13 ezer forintos egy összegű kifizetést jelent. Ettől még a decemberi nyugdíj nem emelkedik, mivel ez egy összegben kifizetett kiegészítés – ismertette a szakértő.

Leszögezte,

várhatóan a nyugdíjprémium összege 50 ezer forintnál biztosan magasabb lesz, de akár elérheti a törvényi maximumot, a 80 ezer forintot is.

Ez egy jelentős összeg most novemberben minden érintett számára, hiszen nemcsak az öregségi nyugdíjasok és a hozzátartozói nyugellátásban részesülők, hanem további félmillió ember is érintett, akik egyéb ellátásban részesülnek.

Még nagyobb lépés lesz a 13. havi nyugdíj visszaépítésének második üteme, ugyanis a januári nyugdíjak felét kapják meg pluszban a februári nyugdíj mellé az arra jogosultak. 2023-ban már háromheti nyugdíj érkezik pluszban, és 2024-től már a 13. havi nyugdíj teljes egészében megérkezik. „Ez az a tényező, amely a leginkább képes a nyugdíjasok helyzetén segíteni” – fogalmazott.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/09/23/ujabb-nagy-osszeghez-jutnak-a-nyugdijasok-meg-karacsony-elott

Következő
Csaknem kétmillió szülő járhat jól az szja-visszatérítéssel