Bejegyzés kép

„Európa jövője a gyermekekben van, nem a digitalizációban (…) ezért nem szabad elfogadni, hogy az EU migránsokkal pótolja a gyerekhiányt” – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Budapesten nemcsak a közutakon, hanem a politikában is „nagy a forgalom”, hiszen a csütörtökön kezdődött Demográfiai Csúcson tudósok és politikusok adták egymásnak a kilincset. Az EU-ban megindult a gondolkodás az unió jövőjéről, és mi lehet fontosabb Európa jövője szempontjából, mint hogy lesz-e elegendő gyermek – tette fel a kérdést Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint Európa jövője a gyermekekben van, ezért nem szabad elfogadni, hogy az EU migránsokkal pótolja a gyerekhiányt. Mindenkit érdekel, hogy mit lehet tenni azért, hogy Európa képes legyen fenntartani magát. A csúcson azért vettek részt olyan sokan, mert Magyarország egy eltérő modellt alkalmaz, és mindenki kíváncsi, hogy ez mennyire működik.

Orbán Viktor szerint haladunk előre az úton, az abortuszok száma 41 százalékkal csökkent, a házasságok száma, a korábban katasztrofálisan alacsony szinten lévő termékenységi mutató 1,25-ről 1,5 környékére ment fel. Ennek 2,1 körül kellene lennie, ezért még csak félúton vagyunk, de a jelek biztatóak.

A miniszterelnök elmondta: megérti és elfogadja az LMBTQ-életformát választó embereket, de ők a kivételek, és nem lehet hozzájuk igazítani a szabályozásokat.

„Továbbra sem fogadjuk el, hogy megmondják nekünk, hogyan neveljük gyermekinket.  Elégedjenek meg azzal, hogy elfogadó és őket semmiben nem hátráltató politika mellett élnek” – mondta.

A magyar családtámogatási rendszer működtetéséhez elég az öt pillér, de a legfontosabb az a gondolat, hogy akinek gyereke van, az jobban éljen. Az állam átvette a biztonságos élet megteremtésének számos részét. Régen azok a családok éltek jobban, ahol kevés volt a gyermek, és sokan gondolják még most is úgy, hogy a gyermek nem épít, hanem elvesz – fejtette ki a kormányfő.

Nehéz a munkát és a gyereknevelést összehangolni. Ha nem hozunk létre egy olyan adórendszert, amely segíti a gyereknevelést, akkor elveszik a gazdasági motiváció – mutatott rá Orbán Viktor.

A gyermeket nevelő kisvállalkozók is kapnak adóvisszatérítést, mivel „nagyon fontos munkát végeznek” az ország számára.

Mindenki számára nehéz volt a pandémia, de a legnehezebb azoknak volt, akik gyereket neveltek. Ők nagyon nagy terheket viseltek, és most, hogy az ország újraindítása „minden várakozást felülmúlóan sikerült”, döntést kell hozni arról, mi legyen a többletbevétellel.

„Az volna a legigazságosabb, ha a gyermeket nevelők visszakapnák a befizetett adójukat. A kisvállalkozók is gyakran kimaradnak ebből” – fogalmazott a miniszterelnök.

Hozzátette, végre sikerült egy olyan gazdasági-pénzügyi modellt találnunk, amely szerint ők is visszakaphatnak a befizetett adójukból.

Meglátása szerint a kormánynak két nagy adóssága van.

„Mások csődbe vitték az országot 2010-ben, elvették a fizetéseket és a tizenharmadik havi nyugdíjat. Világossá kell tennünk az emberek számára, hogy ez már elmúlt, és mi jóvátesszük ezt” – jelentette ki Orbán Viktor.

Elmondta, hogy 20 százalékot megközelítő minimálbér-emelés a cél, ehhez azonban segítségre van szükség a kormány részéről. „Ha rosszul emelünk minimálbért, akkor abból munkanélküliség lesz” – mondta Orbán Viktor.

Magasabb lesz a minimálbér 2022 elejére, mint az átlagbér volt a Gyurcsány–Bajnai kormány alatt. A kormány igyekszik visszaadni a harmadik, illetve a negyedik heti nyugdíjat is a nyugdíjasoknak, „hogy úgy állhassak a választók elé, hogy a Gyurcsány–Bajnai korszakot végleg meghaladtuk” – fogalmazott a Orbán Viktor.

A koronavírus közelgő negyedik hullámával kapcsolatban ismételten felhívta a figyelmet, hogy aki még nem oltatta még be magát, az tegye meg.

„Csak az oltás segít, de aki ezt nem hiszi el, az nem oltatja be magát” – mutatott rá.

A döntés az emberek kezében van, nekünk annyi felelősségünk volt, hogy legyen elég vakcina.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatti újabb lezárások igazságtalanok lennének azzal a 6 millió emberrel szemben, akik beoltatták magukat, ezért ha lesz is bármilyen korlátozás, akkor a védettségi igazolványhoz való visszatérést javasolja.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/09/24/orban-viktor-biztatoak-a-magyar-csaladpolitika-eddigi-eredmenyei

Következő
Újabb nagy összeghez jutnak a nyugdíjasok, még karácsony előtt