Bejegyzés kép

Második éve költöztek haza külföldről többen, mint amennyien elvándoroltak. A Magyarországon születettek vándorlási mérlege két éve hazavándorlási többletet mutat, azaz 2019 és 2020 között 5000 fővel többen jöttek haza, mint akik kivándoroltak.

Az adatok 2015-től kezdtek csökkenni. A koronavírus előtti három évben látott kétszámjegyű béremelkedésnek köszönhetően pedig 2017-től gyorsuló ütemben nőtt a vándorlási többletünk és a hazatérők száma.

Gyurcsány Ferenc megmondta, el lehet menni Magyarországról, itt lehet hagyni minket. Ezt sok ezer honfitársunk meg is tette, most viszont egyre többen jönnek haza. Mindezt adócsökkentésekkel, bértámogatással, családpolitikai kedvezményekkel értük el.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy akik kivándoroltak, visszatérjenek. Ehhez stabil jövőképet teremtettünk, egy olyan biztonságos országot, amely a fiatalokban és a családban látja a jövőt.

A hazatérők valamikori távozásában nagyobb szerepe volt a jövedelmi viszonyoknak, de befolyásolták a döntést szakmai szempontok is, különösen a munkavégzéssel összefüggő tárgyi, infrastrukturális feltételek, illetve a szakmai előmenetel lehetősége.

A magyarok 30 százaléka Ausztriából, 28 százaléka Németországból és további 21 százaléka az Egyesült Királyságból tért haza. A hazatérők 64 százaléka negyven évesnél fiatalabb, 28 százalékuk harminc év alatti volt. A hazatérők 53 százaléka egyedülálló férfi.

Ma valamennyien megtalálják itthon a számításaikat, stabil, kiszámítható jövőt kínálunk mindenkinek.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselő

Következő
A nemváltás divatja az elkényelmesedett kultúrák izgalomkeresése