Bejegyzés kép

Ahogy azt megtapasztaltuk a kormány ígéretéhez hűen három és fél millió beoltottnál lazított a koronavírus-járvány miatt hozott szigorításokon. Amikor a beoltottak száma eléri a négymilliót, újabb korlátozásokat oldanak majd fel. Ezen kedvezmények jelentős része majd a védettségi igazolvánnyal lesz igénybe vehető.

 

A nyitás elsősorban a járványügyi szakértők értékelése alapján történhet meg. Miután a szakemberekkel való megbeszélés eredményesnek bizonyult, a hétvégén kinyithattak a teraszok. Amint a beoltottak száma eléri a négymilliót, újabb lazítások léphetnek életbe, amelynek részleteiről a kormány weboldalán tájékozódhat részletesen.

„Magyarországon, ha meglesz a négymillió beoltott, akkor a felnőtt lakosság 50 százaléka védettnek tekinthető”

– mondta Párkány Eszter, az Alapjogokért Központ szakértője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban.

Valamint azt is elmondta, hogy eljött az idő, amikor már elegen vannak azok, akiknél az immunizálás befejeződött, ezáltal védettségi igazolvánnyal igénybe vehetik a szolgáltatásokat. Elmondása szerint Magyarországon a keleti vakcinák használata adja meg a lehetőséget a felelős nyitásra.

Vannak olyanok, akik a védettségi igazolvánnyal járó kedvezményeket diszkriminációnak tartják, ugyanakkor az tudható, hogy a járványügyi intézkedéseknek az indoka az, hogy akik egy légtérben vannak, ne fertőzzék egymást. Az oltási igazolvány lehetővé teszi, hogy a kormány megvédje a még beoltatlan emberek egészséget.

Tavaly nyáron tartott a kormány egy nemzeti konzultációt, amiben a válaszadók 65 százaléka úgy vélte, hogy legyenek olyan szolgáltatások, amiket majd igénybe lehet venni, vagy bizonyos korlátozó intézkedések alól felmentést kaphassanak azok, akik már be vannak oltva

– érvelt a szakértő.

Elmondta azt is, hogy a védettségi igazolás nem diszkriminatív. Ezt azzal indokolta, hogy a polgárok jelentős részének van lehetősége beadatni az egyébként ingyenes oltást. Hozzátette, hogy nem lehet a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőket beengedni zárt helyiségekbe, mert elég két olyan ember, aki nem védett és fertőz, és bár ugyan a jelenlegi védőoltások legalább 90 százalékos védettséget adnak, azonban ez sem azt jelenti, hogy az ember a védőoltás után nem kaphatja el a betegséget. Az oltottak sokkal kisebb mennyiségben vannak kitéve a kockázatnak, és a szervezet sokkal magabiztosabban győzi le a betegséget.

Márciusban már az Európai Bizottság is bemutatta, hogy tervezi egy európai uniós zöld igazolvány bevezetését. A társadalom 60–70 százalékának átoltottságakor létrejön a nyájimmunitás, és az embereknek már nem lesz szükségük a védettségi igazolványra.

A szakértő a továbbiakban kitért az ellenzék oltásellenes kampányára is.

„A baloldali oltásellenes pártok mindig aktuális hangulatfelméréseknek rendelik alá a politikájukat. Van, amikor nyitást szorgalmaznak, majd azzal jönnek, hogy a kormány nem zárt elég gyorsan. Láthatóan politikai tőkét akarnak maguknak kovácsolni a jövő évi választásokra”

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/koronavirus/cikk/2021/04/28/errol-dontott-a-magyarok-65-szazaleka-a-nyitassal-kapcsolatban

Következő
A DK tovább hergel, EU-s botrány a láthatáron, javul a járványhelyzet