Bejegyzés kép

Az Országgyűlés a héten elfogadta a Finnország NATO-csatlakozási kérelmét ratifikáló javaslatot, amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium nyújtott be a parlamentnek.

A szavazáson résztvevő képviselők közül 182-en igennel, hatan pedig nemmel voksoltunk. Novák Katalin köztársasági elnök pedig már alá is írta a Finnország NATO-csatlakozásáról szóló törvényt.

Bár a finnek belépése növeli a NATO által megvédendő terület nagyságát, a finn hadsereg képességei alapján ez nem teher lesz, hanem növeli a biztonságot: védelmet kínál majd a szövetség északkeleti szárnyán.

A finn NATO-csatlakozás ugyan elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa.

Bár a semlegesség mellett is vannak érvek, jelen helyzetben egyértelműnek tűnik, hogy a tagság előnyös Helsinkinek is.

A finnek nagyobb biztonságban érezhetik magukat, hiszen NATO-tagokként számíthatnak a többi tagország katonai segítségére külső támadás esetén. Ez pedig már eleve radikálisan csökkenti egy ilyen támadás veszélyét

A finn közvélemény-kutató felmérése szerint míg 2022 elején csak a finnek 28 százaléka akart belépni a NATO-ba, a háború kitörése után egy hónappal ez az arány 54 százalék volt, 2023 februárjában pedig már 80 százalék.

Bár a békevédők mindig is ellenezték a NATO-csatlakozást és sokan siratják az értékalapú, béketeremtő finn külpolitikát, ma már elfogadják azt megváltoztathatatlan valóságként.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a békemunka jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, a NATO-n belül pedig Finnországnak van a legjobb lehetősége arra, hogy puhítson azon az ellenségképen, amelyet Vlagyimir Putyin teremtett a Nyugatról, és amelyet támogatói körében az általa indított háború megindokolására használ.

A finnek után a svédek csatlakozása még kihívásokkal terhelt. Magyarországnak ugyanis komoly sérelmei vannak a Svédországból érkező kritikák miatt, ezért joggal hezitálunk parlamentben a skandináv ország NATO-csatlakozási kérelmének megszavazásakor.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

 

Következő
Ön is csatlakozhat az erdő megtisztításához a Zselici Csillagparknál