Bejegyzés kép

Rekord növekedéssel zárta a második negyedévet a magyar gazdaság: csaknem 18 százalékkal nőtt a GDP tavalyhoz képest. A kedvező adat arra utal, hogy a vártnál is jobb lehet az idei év gazdasági teljesítménye, ami több szempontból is fontos; a családok jövőre akár visszakaphatják a befizetett személyi jövedelemadót és a nyugdíjpréimium is magasabb lehet. Az unióban a magyar gazdaság indult újra a leggyorsabban a járvány után – hangzott el az M1 Híradójában.

„Várakozáson felül, 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest” – emelte ki Varga Mihály pénzügyminiszter.

 

A pénzügyminiszter azt mondta, hogy ez a valaha volt legmagasabb negyedéves növekedésnek számít. Varga Mihály a közösségi oldalára feltett videójában arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság teljesítménye meghaladta a járvány előtti szintet. Ez azt is jelenti, hogy a gazdaság újraindítása Magyarországon az egyik leggyorsabb az Európai Unióban.

„A növekedést jelentősen támogatták a kormány gazdaságvédelmi- és újraindítási intézkedései. Ezeknek köszönhetően idén, 8,4 százalékkal magasabb teljesítmény érhető el. Beértek tehát a támogató költségvetési politika eredményei. A cél most az, hogy megőrizzük a magyar gazdaság lépéselőnyét az unióval szemben, ezért folyatjuk az adócsökkentésekre, munkahelyteremtésre a beruházások ösztönzésére és a családok támogatására épülő gazdaságpolitikát” – mondta.

 

Elemzők szerint a sikeres újraindítást jelzi, hogy negyedévről negyedévre is erősödni tudott a magyar gazdaság, az év első három hónapjához képest 2,7 százalékos volt a bővülés a második negyedévben. A szakértők külön kiemelték, hogy

egészséges szerkezetben bővült a gazdaság.

„Azt lehet látni, hogy nagy valószínűséggel a legtöbb szektor hozzájárult a gazdaság növekedéséhez. Az ipar, építőipar biztosan serkentette a gazdaságnak a teljesítményét. A szolgáltató szektoron belül is nagy valószínűséggel szinte minden alágazat bővülni tudott. Ezek közül kiemelkedő például az éttermi szolgáltatás, szállodai szolgáltatás, hiszen ezek az ágazatok tudtak újra nyitni, míg tavaly zárva voltak teljesen” – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető közgazdásza.

A szakember szerint a mostani adatok alapján, a kormány által korábban előrejelzett 5 és fél százalékkal szemben, akár 7 százalékos gazdasági növekedés is elképzelhető 2021-ben.

Több szempontból is fontos lehet, hogy milyen mértékben növekszik idén a GDP:

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2021/08/18/gdp-rekord-a-gyermekes-csaladoknak-szja-visszateritest-az-idoseknek-nyugdijemelest-a-dolgozoknak-beremelest-a-vallalkozasoknak-adocsokkentest-jelenthet

Következő
Soltész Miklós: a kereszténység számunkra evidencia