Bejegyzés kép
Európában mindenhol hihetetlenül magasak energiaköltségek. Ennek okáról Gelencsér Attila a Rádió Mostnak adott interjújában elmondta, hogy a világpiaci árak mellett a legfőbb ok az, hogy az Európai Bizottság átgondolatlan energiapolitikát folytat.
– A bizottság ráterhelné az áremeléseket a fogyasztókra, megadóztatva a lakásokat és az autókat. A földgáz ára az európai piacokon egy év alatt 400 százalékkal, míg a villamos energia ára 100 százalékkal nőtt, és Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsi. Ma Magyarországon a legalacsonyabb a gáz és a villany lakossági ára. Ha a baloldal által is erőltetett piaci árakat vezetnénk be, akkor egy átlagos magyar család 386 ezer forinttal fizetne többet évente, mint most, amikor a nemzetközi áramár 40 százalékát és a gáz piaci árának 30 százalékát fizetik a fogyasztók – mondta Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője, aki arról is szólt, hogy 500 milliárd forintos adócsökkentést kapnak a vállalkozások a minimálbéremelés érdekében.
– Támogatjuk azt a munkáltatói javaslatot, amely szerint jövő januártól megszűnne a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett 2,5 százalékponttal csökkentenénk a szociális hozzájárulási adót. Az egyszerűsített formában megvalósuló adócsökkentés önmagában mintegy 500 milliárd forintot hagyna a vállalkozásoknál, amelyet a cégek a béremelések finanszírozására fordíthatnának – fogalmazott a politikus, aki azt is elmondta, hogy az ápolók beígért béremelése az eredeti ütemterv szerint történik.
– 2019-ben négylépcsős ápolói béremelési programot indítottunk, első ütemben 2019-ben 8 százalékkal emelkedett az egészségügyi szakdolgozók fizetése, majd 2020-ban kétszer is volt béremelés: januártól 14 százalékkal, novembertől pedig újabb 20 százalékkal emelkedett az ápolók bére. Jövő januártól valósul meg a béremelés negyedik üteme, a mostani bérhez képest 21 százalékkal, a 2018-ashoz képest pedig 30 százalékkal emelkedik a szakdolgozók bére.
Gelencsér Attila a baloldal egészségpolitikájáról is elmondta a véleményét.
– Itt a kampány, a baloldal teljes fokozatba kapcsolta az ígéret- és hazugsággyárat. Azok a Gyurcsányék ígérgetnek az egészségügyi dolgozóknak, akik kormányzásuk alatt több ezer orvost, ápolót tettek az utcára, megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták őket, és még egyhavi bért is elvettek tőlük. Ha a baloldalon múlt volna, sokszorosa lenne a járvány áldozatainak a száma is, hiszen a baloldal végig akadályozta az egészségügyi védekezést és oltásellenes kampánnyal bizonytalanította el az időseket.
A Fidesz-KDNP kormányzása óta 1700 milliárddal fordítunk többet az egészségügyre, mint amennyit a baloldal fordított rá 2010-ben.
A tél közeledtével a szociális tüzelőanyag-támogatás is szóba került.
– Az idén is ötmilliárd forintos keretre pályázhattak az 5000 lakosúnál kisebb települések a szociális tüzelőanyag-programban. A lehetőséggel 2351 település élt, a Kaposvár környéki kistelepülések 25 millió forint támogatást nyertek. A tüzelőanyagot mintegy 1000 család között osztják szét az önkormányzatok február 15-ig – mondta Gelencsér Attila.

A cikk a kaposvarmost.hu-n olvasható.

https://kaposvarmost.hu/hangtar/osszhang/gelencser-500-milliard-forintos-adocsokkentest-kapnak-a-vallalkozasok.html

Következő
November 22-étől oltási akcióhét lesz a kórházi oltópontokon