Bejegyzés kép

„Mindig legyen legalább fél tanknyi üzemanyag az autójában. Tervezzen úgy, mintha kéthetes kempingezésre készülne az otthonában!” – áll többek között abban az instrukciós csomagban, amelyet a napokban tettek közzé az osztrák hadsereg, a Bundesheer weboldalán. Az intézkedésre az Európában kialakult súlyos energiaválság miatt van szükség, de Magyarország biztonságban van.

 

A „Van B terve?” címmel közzétett írásban hosszasan sorolják azokat a hasznos tudnivalókat, amelyeket akkor kell megtenniük az embereknek, ha több alkalommal vagy huzamosabb ideig elmenne az áram. A felhívás címében szereplő „B terv” az angol, de az osztrákok és a németek által is használt „blackout” (áramkimaradás) elnevezésére utal.

A fegyveres erők honlapján közzétett tájékoztatás már futja köreit a közösségi médiában, egymásnak küldik az Ausztriában élők, illetve az ott dolgozók.

„Életünk sokkal inkább függ az áramellátás zavartalanságától, mint azt sokan gondolnák. Ez a városokban még inkább így van, mint vidéken” – áll a hadsereg kommünikéjében. A közlemény szerint

a „B tervre” az egész Európát fenyegető, elhúzódó áram- és más ellátási zavarok miatt lehet szükség, amikor hirtelen leállnak az elektromos készülékek és az internetszolgáltatás is.

 

„Gondolja át, mire van szüksége két hétig a megélhetéshez. Milyen különleges igényei vannak a háztartásában (kisgyermekek, háziállatok, idősgondozás stb.)? Fontos továbbá, hogy a hűtőben tartott élelmiszert gyorsan fogyassza el, hogy ne romoljon meg. Tervezzen úgy, mintha kéthetes kempingezésre készülne az otthonában!” – áll az osztrák hadsereg közleményében.

De veszély fenyegeti például a benzinkutak, a közlekedési lámpák, a vasúti forgalom, a liftek és a felvonók, valamint a tömegközlekedési eszközök működését is. Emellett megszűnik az internetelérhetőség, és leállnak az ATM-ek is. „Mindig legyen legalább fél tanknyi üzemanyag az autójában!” – figyelmeztetnek.

Az osztrák védelmi minisztérium szerint „valószínűleg legalább egy napba telik, mire egész Ausztriában újra lesz áram”, Európa egészére pedig akár egyhetes kimaradást is vizionálnak. Felhívják a figyelmet, hogy ezt követően beletelik még néhány napba, mire a mobilszolgáltató rendszerek, a vezetékes telefonok és az internet újra működni fog.

„A legfontosabb, hogy maradjunk nyugodtak. Cselekedjünk megfontoltan és tervezetten!”

„Csak felkészülten lehet helyreállítani az alapvető javak ellátását” – figyelmeztet az osztrák Bundesheer közleménye.

Magyarországot nem érinti az energiapánik

Magyarország biztonságban van, mert Nyugat- és Dél-Európával szemben semmilyen körülmények között nem fenyegetik energiakimaradások – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: Nyugat- és Dél-Európában súlyos a helyzet. „Kézzelfogható valóság, hogy blackout, azaz hosszabb ideig a polgárok által elszenvedni kénytelen áram-, illetve energiakimaradás lehet a téli hónapokban” – fogalmazott a fideszes EP-képviselő.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2021/11/07/magyarorszagot-nem-erinti-az-energiapanik-mig-az-osztrakokat-hosszu-aramszunetekkel-fenyegetik

Következő
Gelencsér: 500 milliárd forintos adócsökkentést kapnak a vállalkozások