Bejegyzés kép

Csaknem száz katonai hagyományőrző mutatta be a nyolcvan évvel ezelőtti csata főbb mozzanatait, amikor Oszlányi Kornél hasi- és karsérüléseivel küzdve szinte hordágyról vezette ki katonáit a biztos pusztulásból.

A kaposvári születésű Oszlányi Kornél vezérőrnagy tiszteletére hadijátékkal elevenítették fel a Don menti harcok egyik utolsó csatáját vasárnap délelőtt a MATE Kaposvári Campusának toponári területén.

A gyalogsági, lovas, kerékpáros és motorkerékpáros egységeket is felvonultató, magyar és szovjet katonákat egyaránt alakító hagyományőrző civilek a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében tisztelegtek azon katonák emléke előtt, akik a Don menti harcokban vettek részt.

Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember, álló emberek és szabadtéri

A kaposváriakat és somogyiakat soraiban tudó mintegy tizennégyezer fős seregtest fele veszett oda, és sok százan sebesültként tértek haza nyolc évtizede, éppen ezekben a napokban.

A bemutatón Szita Károly polgármester mellett részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Neszményi Zsolt Somogy vármegyei főispán és Gelencsér Attila országgyűlési képviselő és Biró Norbert vármegyei közgyűlési elnök is.

A cikk a kaposvarmost.hu-n olvasható.

https://kaposvarmost.hu/galeria/kozelet/2023/01/22/hadijatekkal-emlekeztek-a-don-menti-harcok-hos-kaposvari-katonaira.html

Következő
Nagyon nem megy a matek Brüsszelnek és a baloldalnak