Bejegyzés kép

Szombat délután az Óbudai Egyetem „Okosipari Tudományos és Innovációs Park Kaposvár” címmel szakmai workshopot tartott Kaposváron.

Az eseményen bejelentették, hogy a BM Heros gyárában hamarosan indul a harcjárművek fejlesztése, valamint egy tudományos park létrehozásáról írtak alá szándéknyilatkozatot.

– Rövidesen megkezdődik negyven Gidrán típusú, Törökországban gyártott harcjármű rádiótechnikai, elektronikai eszközökkel való felszerelése Kaposváron, később pedig további száz példányhoz helyben gyártanak alkatrészeket is – jelentette be Dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos hozzátéve, hogy ezekből a harcjárművekből már korábban tízet vásárolt a magyar honvédség, és további százat tervez beszerezni.

– Olyan helyre lehet védelmi ipari beruházást vinni, ahol a város befogadó, ahol a város vezetése és képviselői támogatóak, és akik értik ennek a beruházásnak a lényegét. Kaposvár ebből a szempontból kiemelkedő, hiszen olyan hozzáadott értéket teremtett, hogy a ma itt velünk lévő török és magyar beruházó vitán kívül Kaposvárt választotta ennek a beruházásnak a helyszínéül – tette hozzá Maróth Gáspár.

Gidrán harcjármű (fotó: MTI/Varga György), A harcjárműben 8-10 ezer darab alkatrész van, a legmodernebb technológiákkal van felszerelve, olyanokkal, amelyek még a legújabb civil gépjárműben sem találhatók meg.

Az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta, a Kaposváron épülő innovációs park hadiipari kutatás-fejlesztési tevékenységeket is folytat majd, ami a világban felértékelődő hadiipari fejlesztések szempontjából nagy jövővel kecsegtet.

– A haderőfejlesztés egy fontos ügy, ezért úgy döntöttünk, hogy forrásokat fordítunk a magyar haderő fejlesztésére. És ha már ezt a pénzt elköltjük, akkor próbáljuk meg felépíteni ennek a magyarországi ipari hátterét. Három évvel ezelőtt még nem volt hadiipari vállalatunk, ma már van, nem is egy. Itt meg kellett vizsgálnunk, mi a technológia fejlesztésének a módja. Lehet úgy is, hogy mi fejlesztünk, ám ez lassú lett volna, ezért azt mondtuk, hogy hozzunk ide technológiai partnereket, és velük együtt kezdjünk el olyan eszközöket gyártani, amire a magyar védelmi képességek fenntartásához és az export miatt szükségünk van – emelte ki Palkovics László.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (fotó: MTI/Varga György)

Varga Mihály pénzügyminiszter arról szólt, hogy a világjárvány és a háború is megmutatta, milyen kiemelkedően fontos, hogy stabil legyen az ország gazdasága.

– Ha a legváratlanabb helyzetekre feltudunk készülni, ha meg tudjuk erősíteni a védelmi- és egészségipart, valamint az önellátás bizonyos formáit is megtaláljuk, akkor megtettük a legtöbbet, amit csak a hazáért megtehetünk – húzta alá a pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy az innovációs park és a kaposvári hadiipari tevékenység szerinte mindezeket a célokat is szolgálja majd.

Varga Mihály pénzügyminiszter (fotó: MTI/Varga György)

Szita Károly polgármester emlékeztetett rá: Kaposvár legfontosabb céljai között szerepel, hogy a munkanélküliség csökkenjen és mindenki dolgozhasson, aki dolgozni akar, valamint hogy emelkedjenek a bérek.

– Azt reméljük, ez egy újabb lökést ad a kaposvári gazdaságnak, hogy a célok, amiket 2030-ra kitűztünk, elérhetők legyenek – hangsúlyozta a városvezető, hozzátéve, hogy a megyeszékhely 2010 óta a kormány támogatásának is köszönhetően komoly ipari fejlődésen ment keresztül, s ma már háromezerrel több ember dolgozhat a városban, mint tíz esztendeje.

A polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy az innovációs park megjelenésével a magas hozzáadott értékű ágazat is komoly fejlődésnek indul a városban, ami újabb lehetőségeket jelent a térség és lakói számára.

Szita Károly polgármester (fotó forrása: Facebook/Gelencsér Attila)

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő pedig azt hangsúlyozta, hogy a helyi befektetések és beruházások legfontosabb célja, hogy helyben tartsák a városban élőket, és hozzájáruljanak a helyi ipar fejlődéséhez.

Az eseményen a hadiipari innovációs park bejelentése mellett egy tudományos park létrehozását is bejelentették.

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora elmondta, az okosipari technológiai parkot úgy kell érteni, hogy egy digitális ikerpárban valósítja meg az elképzeléseket Budapesten és Kaposváron.

– Budapesten az ipari kutatás kérdésének a mintalaboratóriumai lennének kialakítva, Kaposváron pedig az innovációs csarnokok. Mindezt ötvöznénk az oktatással és a szakképzési centrumokkal együttműködve olyan életmodellpályát építenénk fel a fiatalok számára, ami valóban meg tudja erősíteni az iparosítást. Ráadásul Kaposváron mindezt a duálképzés keretében próbáljuk megvalósítani – mondta a rektor, hozzátéve, hogy a polgári és a hadiipari fejlesztések irányában is maradandót szeretnének alkotni.

A Tudományos Park létrehozásáról 13 cég írt alá szándéknyilatkozatot:

 • Metyx Hungary Kft.
 • Kapos Villamosipari Kivitelező Kft.
 • KOMETA 99 Zrt.
 • Videoton Elektro-PLAST Kft.
 • BM-Heros Zrt.
 • Optium Solar Kft.
 • Transdanubia Logisztikai Kft.
 • Kapos Atlas Gépgyár Kft.
 • B&O Kft. Szabó Fogaskerékgyártó Kft.
 • CyberIntelMatrix Kft.
 • Wille 2000 Kft.
 • PSI Európa Biztonsági és Szolgáltató Kft.

A cikk a kaposvarmost.hu-n olvasható.

https://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2022/03/19/hadiipari-innovacios-parkot-alakitottak-ki-kaposvaron.html

Következő
Együtt, egymást ünnepelték az egészségügyi szakdolgozók