Bejegyzés kép

A térségi méhészek szerint az időjárás idén sem kedvezett a mennyiségnek.

Kaposújlak határában már a télre készíti fel méheit Hanzel Róbert. Az ő akácméze lett 2018-ban az év somogyi méze.

Azt mondja: a minőségre idén sem lehet panasz, csak a mennyiségre. A méhészek harmadik éve küszködnek az akác elfagyásával, a repce korai nyílásával, a hideggel és az esővel.

– Mennyiségileg azt tudnám mondani, hogy éves viszonylatban a töredéke lesz a méztermés a megszokotthoz képest – válaszolta kérdésünkre Hanzel Róbert. – Az akácméz minősége kiváló lesz, a repceméz is szép fehér színű, tehát tiszta repcemézet tudtunk pergetni, úgy gondolom az is tökéletes.

A magyar méhészeknek ráadásul az időjárás mellett az Európai Unióba érkező olcsó, ám silány minőségű, jórészt ázsai készítményekkel is fel kell venniük a versenyt. Talponmaradásukat több állami támogatás is segíti.

– A hatékonyabb és élelmiszer-biztonsági szempontból megfelelő pergetéshez, valamint a léptároláshoz szükséges új eszközök beszerzéséhez kérhető vissza nem térítendő támogatás – tette hozzá a Zselici Méhész Egyesület elnöke, Mészáros János.

Az agrárminiszter nemrég egy méhésztalálkozón azt is bejelentette: néhány héten belül megjelenik egy olyan rendelet is, ami lehetővé teszi, hogy a szennyezett állatgyógyászati készítmények miatt veszteséget szenvedő méhészeket az állam kártalaníthassa.

A cikk a kapos.hu-n olvasható.

https://kapos.hu/hirek/gazdasag/2021-08-10/kivalo_minosegu_de_keves_somogyi_mez_lesz_iden_is.

Következő
Tűzijátékkal és a Vár Park átadójával is készül Kaposvár augusztus 20-ára