Bejegyzés kép

Téglával és kövekkel dobálták meg bevándorlók a magyar rendőröket a szerb–magyar határnál. Bácsalmásnál, a szerb oldalon húsz maszkos migráns támadt az egyenruhásokra, akik gázspray-vel védekeztek. Egyre gyakoribbak az ehhez hasonló agresszív esetek: a migránsok ugyanis türelmetlenek, sokan hónapok óta nem jutnak tovább Nyugat-Európába. A magyar határon hétről hétre nő a nyomás – hangzott el az M1 Híradójában.

A határ szerb oldalán Bajmok közelében egy mezőgazdasági tároló alatt gyülekeztek szerda este a migránsok. A magyar rendőrök észrevették őket, de ennek ellenére a csoport a határzárhoz ment. Maszkokkal és sálakkal takarták el az arcukat, és téglákkal, kövekkel kezdték dobálni a rendőröket.

 

„Egy húsz-harminc fős migránscsoport próbált bejutni Magyarország területére. Ebben kollégáim akadályozták meg őket, akiket megdobáltak. A rendőrök gázspray-t alkalmaztak, aminek hatására a migránscsoport a szerb területre visszaszaladt” – mondta az M1 Híradónak Hürkecz Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Szerbiában jelenleg több mint 5500 migránsról tudnak a hatóságok. Több százan a szerb–magyar határsávban várakoznak, és amikor csak lehet megpróbálnak átjutni a határzáron.

„Kisebb csoportokban megjelennek a parkban, a buszmegálló környékén. Bajmokon nincs akkora probléma. Hallom, hogy nagyobb csoportok jelennek meg a határon”– mondta a szóvivő.

A szerb rendőrök is rendszeresen razziáznak, és akit lehet, befogadókba szállítják, de általában ezek a migránsok néhány nap múlva már újra a határsávban vannak.

Tavaly szeptemberben Röszke közelében mintegy negyven migráns támadt a magyar rendőrökre. Létrát támasztottak a kerítéshez, amelyre egyikük felmászott, és onnan dobált kövekkel. Idén is több agresszív kísérlet volt már, legutóbb Ásotthalomnál, tömegoszlatásnál használt gázspray-vel fújták le szerb oldalról a magyar katonákat, előtte néhány héttel az egyik rendőrautó szélvédőjét törték be.

Az agresszív kísérletek megszaporodásának egyik oka a türelmetlenség. Sok migráns szorult be ugyanis a Balkánra, akik csak arra várnak, hogy tovább mehessenek az Európai Unió irányába.

Magyarországon idén már több mint 500 embercsempészt fogtak el, tavaly egész évben 327-et.

Az is látszik, hogy egész Európában még mindig jó üzlet az embercsempészet, eddig 41 ország állampolgárait állították elő.

Az illegális határátlépéssel próbálkozók száma is jelentősen emelkedett, több mint 54 ezer eset volt már az idén. Naponta átlagosan 251 kísérlet van, tavaly mindössze 82 volt.

Akik a szerb–magyar határon nem jutnak át, azok Románia felé próbálkoznak. Elsősorban kamionokban, autókban bújnak el, és már több mint kétezren buktak le a határon.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/08/12/turelmetlenek-az-illegalis-bevandorlok-a-magyar-hataron-mar-teglakat-is-dobalnak

Következő
Kiváló minőségű, de kevés somogyi méz lesz idén is