Bejegyzés kép

Lassan véget ér a nyár, és benne a fesztiválszezon. Egy- két koncert azonban még belefér, ezen a héten például a Strand Fesztiválon hallgathatunk különféle zenéket. A fellépők között ott lesz Krúbi is, az a fiatal repper, aki a Szigeten Orbán-ellenes szeánszot tartott és a diktatúráról énekelt.

Krúbi, polgári nevén Horváth Krisztián, fellépésein egyértelműen politikai hecckampányt folytat olyan fiataloknak, akiknek a koruk miatt fogalmuk sincs milyen diktatúrában élni.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Sziget 40 ezer forintos napijegye, a 7000 forintos hamburger és az 1200 forintos fröccs nem mindenki számára megfizethető szórakozás, egyértelműen a jómódúak fesztiválja a Sziget. A fiatalok vastag pénztárcával a zsebben, menő cuccokban ordították, hogy diktatúra, diktatúra.

Az már önmagában elég hiteltelen, ha egy olyan huszonéves szidja a politikai rendszert, amelynek nyilván valóan haszonélvezője. A Fideszt szidalmazó, fesztiválozó fiatalok többsége az elmúlt évek nyertesei közé tartozik. Igénybe veszik a 25 év alattiak adókedvezményét, élnek a kedvezményes jogosítvány, az ingyenes tankönyv lehetőségével és számos és egyéb juttatással. Majd elmennek egy ilyen koncertre, ahol rekedtre ordibálják magukat a rendszert szidva.

Van ennek valami diszkrét bája, miként annak is, hogy más művészek itthon és külföldön a kormánnyal ellentétes vélemények elhallgattatását hirdetik, miközben egy rendszerkritikus rapper látványosan szidhatja az ország miniszterelnökét az év legnagyobb fesztiválján.

Akkor most, hogy is van ez? Szabad, lehet ebben az országban kormányellenes hangokat hallatni, vagy mélyen ülünk a diktatúrában és mindenkinek hallgatnia kell?

Krúbi koncertje azt bizonyítja, hogy 2023-ban Magyarországon erősebb a demokrácia, mint valaha. A demokráciának, a szólásszabadságnak az a leglátványosabb jele, hogy a Krúbi ilyen koncerteket adhat.

Egy diktatórikus államban, ahol elnyomás van, sosem léphetne fel, legalábbis következmények nélkül Krúbi, akiről pedig csak annyit, hogy két évvel ezelőtt egy interjúban arról beszélt, hogy ő maga nem panaszkodhat a politikai rendszer miatt, mert nagyon jól meg tud élni Magyarországon. No comment.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

 

 

 

Következő
Nem hagyjuk, hogy Magyarországon migránsgettók legyenek!