Bejegyzés kép

A magyar emberek érdeke, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért nem küld sem katonákat sem fegyvert a háborús övezetbe.

Úgy döntöttük, hogy nem engedünk át fegyverszállítmányokat, azért mert Kárpátalján magyarok élnek és egyetlen olyan lépést sem támogathatunk, ami veszélyezheti az ő biztonságukat. Természetesen humanitárius segítséget továbbra is biztosítunk.

Most és a korábbi helyzetekben is az volt a magyar álláspont, hogy Magyarországnak ebből a háborúból, ebből a fegyveres konfliktusból ki kell maradnia és erre kell összpontosítani az erőfeszítéseket.

Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén.

Eközben Magyarország történetének egyik legnagyobb humanitárius segélyakcióját készítjük elő, amelynek keretében 600 millió forint értékben küldünk segélyt Kárpátaljára, többek között vizet, élelmiszereket, babaápolási és higiéniai termékeket. Erre a humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében van szükség.

Minden Ukrajnából érkező menekültön is segítünk, aki a szomszéd országból jön, biztos lehet abban, hogy Magyarországon barátok fogadják.

Magyarország barátja Ukrajnának és az ukrán embereknek is, ellátjuk őket, szállást adunk nekik, gondoskodunk a gyerekekről. Az is világos, hogy különbséget kell tenni a messzi muszlim világokból érkező tömegek jobb élet reményében Európa felé irányuló áradata és az ukrán-orosz háború miatt Magyarországra menekülő ukránok megsegítése között.

Ebben a helyzetben óvakodni kell minden átgondolatlan, gyorsan meghozott döntéstől, esetleg népszerűnek hangzó, de következményeikben fel nem mért követeléstől és kezdeményezéstől. Ilyen például azt, amit a magyar baloldal kér, hogy Magyarország küldjön katonákat a háborús övezetbe.

A mostani helyzetben még az eddigieknél is fontosabb a stabilitás fenntartása a régióban. Magyarország kész mindent megtenni a béke biztosítása érdekében a szomszédságunkban, ide értve a Nyugat-Balkánt is.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

Következő
Orbán Viktor: Háborús helyzetben nem szabad elkapkodott döntéseket hozni