Bejegyzés kép

A rezsicsökkentés azonnali eltörlését követeli Magyarországtól Brüsszel. Az Európai Bizottság arra szólított fel bennünket, hogy legkésőbb az év végéig szüntessük meg az elektromos áram és a földgáz kedvezményes lakossági tarifáját. Ma Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági energiaár. Ennek vetne véget a brüsszeli direktíva, amely azért akarja megszüntetni a rezsicsökkentést, mert akkor lehet szabadon nyomni a piaci árakat.

A brüsszeli testület ezek mellett a változó kamatozású kölcsönökre bevezetett kamatstop, az otthonteremtési támogatások, valamint a több szektorban bevezetett extranyereségadó megszüntetését is elvárja tőlünk.

Brüsszel tehát arra szólít fel bennünket, hogy haladéktalanul szüntessen meg minden olyan intézkedést, amely védi a családokat és a vállalkozásokat az elmúlt két évben tapasztalható, az egész Európai Unióban rekordot döntő szélsőséges áremelkedésektől.

A nemsokára induló nemzeti konzultációban ezekről a húsbavágó kérdésekről is szó lesz.

Egy ilyen komoly politikai vitában ugyanis meg kell kérdezni a magyar embereket. Legalábbis szerintünk. A dollárbaloldal szerint viszont nem, hiszen Dávid Ferenc, Gyurcsány árnyékminisztere időhúzónak és feleslegesnek nevezte a nemzeti konzultációt.

Ezen persze nem csodálkozunk, hiszen amikor ők kormányoztak, soha nem kérdezték meg az embereket, az energiaárakat viszont 2010 előtt az egekbe emelték, és emellett ők Brüsszel minden kérését kérdés nélkül végrehajtották.

A dollárbaloldal a rezsicsökkentést annak 2013-as bevezetése óta támadja. Egy évtizede beszélnek arról, hogy a rezsicsökkentés tarthatatlan, a rezsicsökkentés, rossz. Sőt, Gyurcsány Ferenc szerint a rezsicsökkentés egy hülyeség.

Mi ezt nem így gondoljuk, és kíváncsiak vagyunk az emberek véleményére. Fontos, hogy lehetőséget adjunk arra, hogy mindenki elmondhassa, hogy mit szeretne, s ennek a tudásnak a birtokában magabiztosan tárgyalhassunk Brüsszelben.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

 

Következő
A kalandorpolitizálás veszélyes a békére