Bejegyzés kép

A héten olyan történt, ami még soha nem volt a magyar tudományos életben. Két tudósunk kapott két napon belül Nobel-díjat.

A 2023-as orvosi-élettani Nobel- díjat Karikó Katalin Drew Weissmannal kapta megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért. Egyedülálló teljesítmény, hogy egy év alatt egy teljesen új vírusos betegség ellen hatékony vakcinát fejlesztettek ki.

A kutatóbiológus a 16. magyar, aki elnyerte a Nobel-díjat, ráadásul ő az első nő hazánkban, akit elismertek a nívós címmel.

Majd egy nappal később a fizikai Nobel-díjasok között újabb magyar tudóst köszönthettünk Krausz Ferenc személyében, akinek a kutatócsoportja elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, amit az elektronok atomon belüli mozgásának feltérképezésére használt fel.

Büszkék vagyunk az új Nobel- díjasainkra, akik dicsőséget és elismerést hoztak a magyaroknak.

Fanyalgók persze most is vannak. Akadnak, akik azon lovagolnak, hogy a két tudós nem Magyarországon dolgozik.

A tudomány azonban határtalan, nincs nemzetisége, az eredményei pedig az egész emberiséget szolgálják. A friss Nobel- díjasok pedig maguk mondták el, hogy szívük közepén Magyarország áll, még ha tudásukat külföldön, más nemzetiségű kutatókkal kamatoztatják is.

Mi is megteszünk itthon mindent, hogy támogassuk és segítsük kutatóinkat. 2019-ben például 20 milliárd forinttal támogattuk Krausz Ferencet,  illetve a kutatócsoportját.

Aki pedig szeretné jobban megismerni a végtelenül szerény Karikó Katalint, annak ajánlom a héten megjelenő önéletrajzi könyvét, az Áttörések – Életem és a tudomány című kötetet, mely a Helikon Kiadó gondozásában, a világpremierrel egy időben jelenik meg.

A tudós életrajzát Bill Gates ajánlja, aki az írja: „Karikó Katalin története inspiráló erővel hat. Mindenkinek el kell olvasnia, aki valaha is kételkedett abban, hogy a tudomány, az innováció és az eltökéltség meg tudja változtatni a világot.”

S az, hogy ebben a változtatásban mi, magyarok is rész veszünk, óriási öröm és büszkeség számunkra.

Mindkét Nobel-díj a magyarok tehetségét és szorgalmát dicséri, éljenek azok a magyarok bárhol is a világon.

Karikó Katalin, Krausz Ferenc, köszönjük, az egész magyar nép nevében!

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

 

 

Következő
A családok támogatása nem kiadás, hanem a legjobb befektetés