Bejegyzés kép

A szurkolókkal ért egyet, és nem szimpatizál a térdelősdivel – reagált Orbán Viktor a magyar–ír meccsre. Azt mondta: az ilyen gesztusok kultúrafüggők, volt rabszolgatartó országok találták ki. A miniszterelnök úgy fogalmazott: mi azt várjuk el a nemzeti csapatunktól, hogy harcoljanak, és állva halljanak meg! – hangzott el az M1 Híradójában.

A mezükre hímzett tisztelet szóra mutatva várták a magyar labdarúgó-válogatott tagjai kedden, hogy a bíró megadja a kezdősípszót. A nemzeti csapat tagjai ezzel a mozdulattal hívták fel a figyelmet az Európai Labdarúgó-szövetség által is vallott egyenlőségre és a gyűlöletkeltés, valamint a kirekesztés minden formájának elutasítására.

 

Az ír nemzeti tizenegy ugyanezt az amerikai Black Lives Matter, vagyis a Fekete életek számítanak mozgalom szimpatizánsai által elindított gesztussal, fél térdre ereszkedve tették meg.

A mozgalom emblematikussá vált térdeléséhez Amerika- és Európa-szerte is számos sportoló csatlakozott annak ellenére, hogy az eredetileg a büntetett előéletű George Floyd halála miatt és a rendőri erőszak ellen tiltakozó baloldali megmozdulások hamar erőszakos összetűzésekbe,

valamint a gyarmatosítás elutasítására hivatkozva keresztény jelképek és történelmi személyek szobrainak rombolásába fordultak át.

A térdelés mellett döntöttek kedden az ír válogatott tagjai is, amire a magyar szurkolók egyet nem értésüket kifejezve hangos füttykoncerttel válaszoltak, míg az állva maradt „tisztelet” szóra mutató magyar focistákat megtapsolták.

A szurkolók reakcióját a meccs után az ír sajtó egy része és a játékosok is nehezményezték.

Mennyire volt kiábrándító a magyar drukkerrek viselkedése?” – az egyik újságíró például ezt kérdezte az ír csapat csatárától.

Shane Duffy hátvéd pedig úgy fogalmazott: mindenkinek joga van a véleményéhez, de remélhetőleg ők cselekedtek helyesen. Az ír válogatott kapitánya is érthetetlennek nevezte, hogy a Szusza Ferenc Stadionban kifütyülték a térdelést.

A magyarok a térdelést tekintik érthetetlen gesztusnak, amit ezért csak provokációként lehet értelmezni ”

– Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön újságírói kérdésre válaszolva így reagált az ügyre.

A kormányfő rámutatott: a gesztus idegen a magyar kultúrától, és a megmozdulás olyan országokban terjed, amelyek a történelem során rabszolgatartók voltak. Magyarország viszont sosem volt ilyen.

Orbán Viktor a közösségi oldalára is feltöltött egy videót, amelyen a magyar csapat és a szurkolók is láthatók. A miniszterelnök azt mondta: a magyar sportolóktól az ország nem azt várja, hogy térdeljenek, hanem azt, hogy harcoljanak, és ha kell, állva haljanak meg.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/06/10/orban-ez-a-gesztus-idegen-a-magyar-kulturatol

Következő
Orbán Viktor: Újabb nemzeti konzultációt indít a kormány