Bejegyzés kép
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

Itt visszahallgathatja a beszélgetést:

 

Nagy esély van arra, hogy 2023 is bizonytalan lesz és szorongással teli, mert az várható, hogy az ukrán háború elhúzódik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve, hogy szerinte Magyarország ki fog tudni maradni ebből a konfliktusból.

A kormányfő szerint azonban az ezzel járó infláció minket is érinteni fog. Részben a háború hajtja fel az árakat, a további áremelkedést pedig a bevezetett szankciók okozzák – mondta a miniszterelnök. Ezért döntött úgy a kormány, hogy két országvédelmi programot kell elindítani. Ennek egyik eleme a Fidesz kormányok által eddig elért eredmények megvédése, ezek közé tartozik a nyugdíj árszínvonalának megvédése, a családok megvédése és a rezsicsökkentés megvédése.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a rezsicsökkentés továbbra is kiterjed majd arra a mintegy százezer kisvállalkozásra is, akiknek szintén szükségük van az alacsonyabb energiaárakra.

A gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterek szerint az árstopok 5-6 százalékkal csökkentik az infláció mértékét.

Hangsúlyozta: a háborús infláció letörésének legjobb megoldása a béke, a békét kellene finanszírozni, nem a háborút.

A baloldal elfogadta volna az olajembargót is

Az olajembargó alól sikerült mentességet kapnia hazánknak, azonban a napokban sajtóhírek szerint büntetővámot szabna ki az unió az orosz olajra.

A miniszterelnök azonban úgy látja, hogy ez csak „kacsa”. Orbán Viktor szerint ez nem valósulhat meg, hiszen egy meghozott döntést nem fognak megmásítani utólag.

– Most a feladat, hogy az orosz olajat ki tudjuk váltani mással, ez a feladat nem lesz könnyű – mondta a miniszterelnök, aki úgy fogalmazott, hogy a magyar baloldal eltörölte volna az árstopokat és elfogadta volna az olajembargót is, ezzel pedig a mostaninál jóval több lenne az infláció mértéke.

Az extraprofitadóról is beszélt a kormányfő, aki elmondta, hogy ha olyan egyszerű lenne ezt az adót áthárítani az emberekre, akkor nem tiltakoznának ellene ezek a cégek.

– Arra figyelni fogunk, hogy ne háríthassák át az emberekre ez érintett cégek – mondta. A kormányülésen arról döntöttek, hogy az extraprofit kétharmada kerül a rezsivédelmi és honvédelmi alapba, a cégek az extraprofitjuk egyharmadát megtarthatják.

A nagy szennyező vállalatoknak kell fizetniük 

– Őrült gondolat, hogy ebben a helyzetben vezessünk be olyan adókat, amik a családokra extra terheket ró – reagált a miniszterelnök a napokban leszavazott klímaadóval kapcsolatban. Orbán Viktor szerint az Európai Parlamentben most az emberek oldalára álltak azzal, hogy leszavazták a klímaadót. A környezetvédelmi költségeket pedig a nagy szennyező vállalatoknak kell megfizetniük, és nem pedig a családoknak.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/06/10/orban-viktor-a-haboru-el-fog-huzodni-de-a-rezsicsokkentest-meg-tudjuk-vedeni

Következő
Minden eddiginél nagyobb összeget fordít jövőre a családtámogatásokra a kormány