Bejegyzés kép

Hétfőtől nem lehet drágább az üzemanyag 480 forintnál: befagyasztja a kormány a benzin és a gázolaj árát a következő három hónapra. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: ugrásszerűen nőtt a benzin ára az elmúlt egy évben, ami az egész gazdaságra és az árakra is hatással van, ezért döntöttek az árrögzítés mellett. Szakértők több pozitív hatásra, például az áremelkedés fékezésére számítanak. A rögzített ár a 95-ös benzinre és a dízelre vonatkozik, egyelőre február 15-éig. Azt a kutat, amelyik átlépi a 480 forintos árat, be is zárhatják – hangzott el az M1 Híradójában.

Ötszáz forint felett a benzin és a gázolaj literenkénti ára – egyelőre. November 15-től viszont változás jön, az elmúlt hetetek folyamatos emelése után, most nagyot csökkenek az árak.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón arról beszélt, a drágulás ellenére a magyar árak még így is a hatodik-hetedik legalacsonyabbak az Európai Unióban. Ennek ellenére a kormány most úgy döntött, hogy Horvátországhoz hasonlóan befagyasztja az árakat.

„Helyes”. „Ennek nagyon örülnék.” „Jó lesz.” A bejelentés után a megkérdezett autósok pozitív visszajelzései nem véletlenek, hiszen egy év alatt több mint 30 százalékkal emelkedtek az üzemanyagárak.

Főként azért, mert

a gazdaságok újraindulása miatt hatalmasat nőtt az energiahordozók iránti kereslet a piacon, ami a kőolaj árát 80 dollár fölé vitte hordónként, miközben tavaly májusban még 20 dollár alatt is volt.

Orbán Viktor Ankarában a török miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után beszélt arról, hogy az üzemanyagár-plafon három hónapig marad, utána újra mérlegel a kormány és dönt arról, hogy hosszabbít vagy újra piaci árakon lehet majd tankolni.

Ez megterhelő a nagy energiacégeknek, akiknek a profitjuk egy részéről most le kell mondaniuk, de annak érdekében, hogy a magyar gazdaság fejlődhessen és a magyar családok biztonságban legyenek, ezt a lépést meg kellett tenni. Nagyon remélem, hogy a nemzetközi energetikai helyzet úgy alakul, hogy az ár a 480 forint alá fog esni majd magától is a következő időszakban” – mondta Orbán Viktor.

Az M1 Híradójának nyilatkozó elemző szerint,

a kormány intézkedésének több pozitív hatása is lehet.

Egyfelől közvetlenül csökkenti a háztartásokon lévő, az elmúlt hónapokban egyre növekvő terheket, amit az üzemanyagcélú kiadások okoztak, másfelől pedig csökkenti a vállalatok termelési költségeit. Így a vállalatok kevésbé kényszerülnek arra, hogy ezeket a költségeket átterheljék a háztartásokra, így lesz egy infláció fékező hatása is az intézkedésnek” – magyarázta Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. energiapolitikai elemzője.

Ennek azért van nagy jelentősége,

mert az üzemanyagárak emelkedése minden olyan termék árát növeli, aminek a gyártásához vagy forgalmazásához valamit szállítani kell.

Vagyis, a magas benzin-, illetve gázolajárak miatt már elindult áremelkedési hullám érezhetően csitulni fog.

Fontos, hogy az üzemanyagárak maximalizálása a 95-ös benzinre és gázolajra vonatkozik. A prémiumtermékek árát nem szabályozzák. Az árak befagyasztása miatt a kereskedőket ért veszteségeket az érintett cégeknek kell állniuk a profitjukból, az adóterheket ugyanis nem érinti az intézkedés. Azt a töltőállomást, ahol nem tartják be a kormány intézkedését, akár be is zárhatják.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/11/11/orban-viktor-szerint-a-magyar-csaladok-erdekeben-kellett-bevezetni-a-hatosagi-benzinarat

Következő
Novák: A minimálbér emelésével jövőre sokkal magasabb lesz a gyed maximális összege és a gyod összege is