Bejegyzés kép
A legfontosabb és legsürgetőbb környezetvédelmi teendőkről indítottak társadalmi párbeszédet, ehhez kapcsolódóan rendeztek kerek­asztal-beszélgetést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusán csütörtökön. A diákok véleményét a politikusok is kikérték.

A kaposvári Pető Lilla agrármérnök-hallgató, számára fontos a fenntarthatóság,bármilyen környezettudatos változásnak örülne, főként annak, ha a műanyagok kivonása és lecserélése minél szélesebb körben terjedne. A fonyódi Doma Miklós szintén agrár­mérnöknek készül, ezért neki a fenntartható mezőgazdaság és a biztonságos élelmiszer­előállítás- és feldolgozás témája lényeges. Kíváncsi lenne arra, hogy az elektromos járművek elhasznált akkumulátorainak és a használt napelemeknek a megsemmisítése megfelelő módon zajlik-e. A kaposvári Végvári Bence regionális környezeti gazdaságtant tanul mesterszakon, őt leginkább az érdekli, hogyan lehetséges az energiaellátás megoldása fenntarthatóbb módszerekkel. A diákok valamennyien részt vettek a kaposvári beszélgetésen. Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke bizonyította a fiataloknak, hogy a mindennapos apró cselekedetek eredményesek.

– Ezer embert kérdeztünk meg egy kutatásban, többségük igényli, hogy minél zöldebbé és élhetőbbé tegyük a hétköznapokat – mondta Király Nóra. – Az apró változások nem kerülnek sok pénzbe és energiába, de meg kell szoknunk, hogy a jövőben így élünk. Ide tartozik, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, nem veszünk PET-palackos üdítőt, hanem viszünk magunkkal kulacsot, mindig van nálunk vászontáska, ezért nem veszünk egyszer használatos, nehezen lebomló műanyag zacskókat, a kertünkben és az erkélyünkön komposztálót építünk.

 

A rendezvény vendége volt Steiner Attila, a körforgásos gazdaságfejlesztésért, energia-és klímapolitikáért felelős államtitkár, és Gelencsér Attila országgyűlési képviselő is.
– Célunk, hogy 2050-re klímasemleges országgá válhassunk, és 2030-ra hazánkban a villamosáram-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátástól mentesen történjen – mondta az államtitkár. – Fontos, hogy a lakosság támogassa a programokat, megerősítésül zöldkonzultációt indítottunk, amelynek eredményeit a törvénykezésben felhasználjuk. A kérdések között szerepel az atomenergia, az elektromos közlekedés fejlesztése és az illegális hulladéklerakók témája.

Az emberek egyetértése nélkül nem létezhet klímapolitika

Az online kitölthető kérdőívet Kaposvár és Zselic országgyűlési képviselője is kitöltötte. Gelencsér Attila arról beszélt a rendezvényen, hogy a somogyi megyeszékhely már eddig is sokat tett az energiafüggetlenség érdekében és az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésében. A város 5 területből és 27 pontból álló klímavédelmi programot állított össze, amelynek a végrehajtása zajlik. Mindig fontosnak tartotta megkérdezni az embereket arról, hogy mit gondolnak a környezetvédelmi intézkedésekről, így számára a kormány, a város és a Zselicség véleménye most egybeesik. Az emberek egyetértése és véleménye nélkül ugyanis nem szeretnének klímapolitikát folytatni, erre jó a zöld nemzeti konzultáció.

A cikk a sonline.hu-n olvasható.

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/sok-kis-lepessel-erhetunk-celba-egy-zoldebb-uton-is-4538690/

Következő
Orbán Viktor szerint a magyar családok érdekében kellett bevezetni a hatósági benzinárat