Bejegyzés kép

A kezdeti lendület után kifulladt Karácsony Gergely főpolgármester kampánya, júniusban nem tudta növelni egyötödös támogatottságát – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet részére készített országos, reprezentatív kutatásából. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor és Karácsony Gergely közül kit választanának kormányfőnek, június végén a felnőtt magyarok ötven százaléka Orbán Viktort nevezte meg és csak 18 százaléka a főpolgármestert.

A napilap cikkének hétfői száma ismerteti, hogy a Nézőpont Intézet május közepe óta rendszeresen feltette kutatásaiban a kérdést a felnőtt magyaroknak, hogy Orbán Viktor és Karácsony Gergely közül kit választanának miniszterelnöknek.

 

A kampánystartja utáni héten 16 százalék nevezte meg a főpolgármestert, amely egy héttel később 14 százalékra csökkent, alighanem az angoltudása körüli botrányok miatt. Karácsony csak június elején tudott javítani a kínai egyetem elleni kampányával: június elején 21 százalékra emelkedett a miniszterelnökségét támogatók aránya.

Júniust azonban elvesztette a főpolgármester,

az őt miniszterelnöknek akarók tábora nem nőtt tovább, sőt enyhén csökkenni kezdett, 21-ről június végére 18 százalékra. A Kína-ellenesség nem bizonyult tartós kommunikációs segítségnek, a nyelvtudás hiánya és a fővárosi közlekedés lebénulása erősebb hatásúnak bizonyult.

A főpolgármesternek nemcsak saját gyenge és gyengülő támogatottsága, de a hivatalban lévő miniszterelnök tartósan magas szavazótábora is fejtörést okozhat.

Az Orbán Viktort Karácsonnyal szemben újraválasztani akarók aránya ugyanis folyamatosan ötven százalék körüli volt a vizsgált időszakban.

A főpolgármester indulási szándéka senkit nem tántorított el a jobboldalon Orbán Viktor támogatásától

– ismerteti a kutatás. Karácsony Gergely győzelmi esélyeit ezen felül – akár már az előválasztásnál is – csökkenti, hogy még a kormánykritikusok körében sem egyértelmű a Párbeszéd társelnökének támogatása.

Június végén ebben a potenciális táborban statisztikailag ugyanannyian mondták, hogy sem Orbánt, sem Karácsonyt nem szeretnék miniszterelnöknek (41 százalék), mint amennyien a főpolgármestert favorizálták (42 százalék) – olvasható a Magyar Nemzetben.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/06/28/orban-viktort-valasztanak-kormanyfonek-a-magyarok-a-nezopont-intezet-felmerese-alapjan

 

Következő
Orbán: Az EU egyben tartásához a liberálisoknak tiszteletben kell tartaniuk a nem liberálisok jogait