Bejegyzés kép

Most már biztos, hogy újabb szakkal bővül a mérnökképzés a MATE kaposvári kínálatában. Ezt prof. dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora jelentette be pénteken az egyetemhez tartozó Bőszénfai Szarvasfarmon.

A hallgatók a szeptemberben induló alapképzésre a pótfelvételi eljárás során, augusztusban jelentkezhetnek. A rektor elmondta, ha igény lesz rá, akkor az alapképzés után a jövőben a mesterképzés is elindulhat.

– Az élelmiszermérnök képzéssel a helyi piaci szükségletekre reagál az egyetem, mert a térségben működő vállalkozások és a nagy lendületet vett ipari fejlődés is igényli a korszerű, modern tudással rendelkező szakembereket – hangsúlyozta Gyuricza Csaba.

Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember, ülő emberek és álló emberek

A MATE a felsőoktatási intézmények integrációja után olyan egyetemmé alakult, ami képes az eddig a kaposvári felsőoktatási palettát bővíteni, így indult meg a gépészmérnökök és villamosmérnökök képzése, és most az élelmiszermérnök szak. A helyben képzett szakemberek helyben munkát is találhatnak, a kaposvári élelmiszeripari cégek ugyanis folyamatosan keresik a magasan képzett munkatársakat.

–  Egy térség akkor tud fejlődni, ha tudja mit akar, és Kaposvárnak és térségének van jövőképe. Ezért indítottuk el az újraiparosítást, melynek része a gépipar és az élelmiszeripar, hiszen ezekben látjuk azt, hogy a leghatékonyabban tudja segíteni a munkahelyteremtést és a magasabb munkabéreket – emelte ki Szita Károly a sajtótájékoztatón.

Kaposvár polgármestere hozzátette, hogy az egyetem akkor tudja jól szolgálni ezeket a célokat, ha olyan képzéseket kínál, amik elősegítik az itt élők életszínvonalának a növekedését.

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, ülő emberek és álló emberek

Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Somogy megyét az ország éléskamrájaként is szokták emlegetni, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar jellemzi, a kaposvári élelmiszeripari cégeket pedig maga színvonalú technológia. A megfelelő szakemberek nélkül viszont ez nem tud működni és fejlődni, ezért stratégiailag fontos, hogy a MATE mostantól helyben képezi majd azokat az élelmiszermérnököket, akikre a helyi vállalkozásoknak nagy szükségük van.

– A mi iparágunk folyamatosan változik, egy tradicionális, de innovatív iparág, melyhez a KOMETA-nál külföldi élelmiszeripari mérnökökkel dolgozunk. Nem azért, mert külföldön keretünk, hanem azért, mert itthon az élelmiszermérnök egy hiányszakma, és nem találtunk hazai szakembereket – mondta a piaci igények kapcsán Szankó Attila, a KOMETA 99 Zrt. gazdasági igazgatója.

A Fino-Food Kft. is nagyon örül, hogy elindul az élelmiszermérnök képzés Kaposváron, mert jelenleg nem foglalkoztatnak ilyen szakembert, de régóta szeretnék beiskolázni a náluk dolgozó, már gyakorlattal rendelkező kollégákat. A folyamatos innováció és termékfejlesztés, valamint a hatékonyságfejlesztés az, ami hosszú távon életben tudja tartani a vállalkozásokat, és ebben tud az élelmiszermérnök segíteni.

A cikk a kaposvarmost.hu-n olvasható.

http://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2022/03/18/szeptemberben-indul-az-elelmiszermernok-kepzes-a-kaposvari-campuson.html

Következő
A koordináció működik: Orbán Viktor határszemlét tartott