Bejegyzés kép

Akkor most, hogy is van ez? Felelőtlenek vagyunk, vagy előrelátók? Kísérletezünk az emberekkel, vagy védjük az egészségüket?

Az idő minket igazolt. Miközben kígyót- békát kiabált ránk a baloldal a keleti vakcina vásárlások miatt, ma már legálisan és titokban is egyre több ország vásárolja ezeket a vakcinákat.

Miközben február 18-án a szlovák koalíciós kormány úgy döntött, hogy nem vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából, félig nyilvánosan, félig titokban mégis vett 2 millió adag orosz vakcinát, amelyből az első szállítmány, 200 ezer darab már megérkezett a kassai reptérre.

Magyarország után Szlovákia a második uniós tagállam, amelyik ezt meg meri lépni. De ne legyenek kétségeink, hogy lesz még több is.

Ráadásul Szlovákia nem várja meg, hogy megvizsgálja a Szputnyik V-t az európai gyógyszerügynökség, hanem az egészségügyi miniszter külön engedélyével akár két héten belül elkezdődhet az önként jelentkezők oltása.

Egész Európa a kínai és az orosz vakcinára vár, ezekért állnak sorba, miközben Magyarországra már mindkét oltóanyagból érkezett.

A Szputnyik volt a negyedik Magyarországon alkalmazott vakcina a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca mellett, ma pedig már a kínai oltóanyag is elérhető itthon.

Jelenleg nem az a probléma, hogy a kormány ne kötött volna le elegendő vakcinát, hanem az, hogy ezek az oltóanyagok nem érkeznek meg, hiszen a brüsszeli beszerzéseken keresztül mostanáig a rendelt mennyiség mindössze öt százaléka jött meg.

Miközben a kormány szerint a vakcinakérdés nem politikai, hanem egészségügyi kérdés, a baloldal – Gyurcsány Ferenc vezetésével – összehangolt és tervezett támadást indított az oltóanyagok beszerzése ellen.

Közben ma már az unió vezető államai is úgy látják, a magyarhoz hasonló vakcinabeszerzést kellett volna folytatni. A kormány vakcinabeszerzésének hatékonyságát mutatja, hogy a legutóbbi statisztikai adatok szerint Magyarország a harmadik állam az Európai Unióban az átoltottság alapján.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselő

Következő
Rákay Philip: Lehetsz te az örökös krumplikirály, Jakab