Tízezrével költöznek haza a kivándorolt magyarok
Bejegyzés kép
Megint többen települtek vissza Magyarországra, mint ahányan elmennek. Egyre több külföldi is Magyarországot választja.

Sorozatban hetedik éve, 2016 óta többen költöznek haza magyar állampolgárok, mint ahányan kivándorolnak – írja blogbejegyzésében Szalai Piroska. A munkaerőpiaci szakértő, egyben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa, a KSH legfrissebb, 2022-es ki- és bevándorlási adatait vizsgálta meg.

határ
Tízezrével költöznek vissza Magyarországra a magyarok és a külföldiek is. Fotó: Shutterstock

Ebből az látszik, hogy tavaly összesen

35 950 magyar állampolgár vándorolt be Magyarországra.

Ebből 21 900-an olyanok, akik itt születtek, aztán legalább 12 hónapra elhagyták az országot, most pedig visszatelepültek. Több mint 14 ezren vannak azok is, akik külföldön született magyar állampolgárok, de valamilyen okból Magyarországra költöztek. A közel 36 ezres adat egyébként messze a legmagasabb 2010 óta, a korábbi csúcs a 2018-ban regisztrált 33 625 fő volt.

Tízezrével érkeznek Magyarországra a külföldiek is

Érdekes egyébként, hogy a 2022-ben bevándorló külföldi állampolgárok is rekordot döntöttek: ők 55 550-en érkeztek hazánkba. Ezzel egy 2019-s csúcs dőlt meg, akkor 55 297-n döntöttek külföldiként Magyarország mellett.

Persze nemcsak ide jönnek, hanem el is mennek.

Tavaly 26 500 magyar állampolgár költözött el Magyarországról. Ez 2017 óta a legmagasabb adat, igaz, előtte többször is bőven a 30 ezres sáv fölött alakult a kivándorolt magyarok száma. További 29 550 Magyarországon élő, de külföldi állampolgár is elhagyta az országot.

kisvándorlás, bevándorlás
 

Lakosságszámhoz viszonyítva Magyarországról vándorolnak ki a legkevesebben Kelet-Európában

Érdemes összesíteni az eddigi statisztikát. Tehát 2022-ben

  • magyarok és külföldiek összesen 91 500-an választották Magyarországot,
  • miközben 56 050-en, magyar és nem magyar állampolgárok, elhagyták az országot.

Szalai Piroska arról is írt, hogy az ENSZ statisztikái szerint a környező kelet-európai országok közül 2020-ban is Magyarországon volt a legkisebb a külföldön élő, de Magyarországon születettek aránya az aktuális lakosságszámhoz viszonyítva. Ez a mutató még Szlovákiában és Szlovéniában is nagyobb, pedig a volt keleti tömb államai közül ebben a három országban a legkisebb az elvándorlási arány. A szakértő az is megjegyezte, hogy a bevándoroltak és a külföldön élők lakosságszámra vetített arányának különbségét – azaz az egyenlegüket – vizsgálva az látszik, hogy egész Európában Magyarország, Észtország, Finnország és Ciprus a legkiegyenlítettebb: itt 1,5 százalékpontnál kisebb a különbség a két index között.

A cikk a vg.hu-n olvasható.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/07/tizezrevel-koltoznek-haza-a-kivandorolt-magyarok-itt-vannak-az-adatok

 

Következő
Nem hagyjuk, hogy a magyarok pénzéből háborúzzanak!