Bejegyzés kép

A regisztrált idősek március 15-ig megkaphatják az első vakcinát, tájékoztatta szerkesztőségünket Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője. A honatya azt is közölte, hogy húszezernél is többen kérték eddig az oltást, megértve: ez az egyetlen megoldás a vírus ellen.

Gelencsér Attila szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: eddig a vírus támadott és mi védekeztünk, most mi támadunk és a vírus védekezik.
A politikus szerint az Európai Unió oltóanyagbeszerzési programja nyilvánvalóan megbukott. Izraelben a lakosság 58 százalékát, a briteknél 20, Szerbiában 7, az Amerikai Egyesült Államokban 10 százalékát oltották be eddig. Az uniós adatok sokkal rosszabbak ezeknél az EU-n kívüli országoknál, mindössze 3 százalékos az oltottság, szögezte le.

Emlékeztetett: ahogy 2015-ben a migrációs válságban iránymutató volt Magyarország, most ugyanez a helyzet a vakcinabeszerzéssel is. Míg néhány hete az unión kívüli beszerzéseinket kritizálták, ma már Németország is vállalná az orosz vakcina gyártását.

A politikus a várható nyitásról elmondta, hogy Európában teljesen eltérő megoldásokat láthatunk. Vannak országok, melyek enyhítenek, mások szigorítanak. A portugálok karácsonykor négy napra enyhíttetek, ma az összeomlás szélén áll az egészségügyi rendszerük, 5 ezer ember halt meg eddig a vírusban.

Gelencsér Attila kiemelte: március 15-ére Kaposváron és a Zselicben minden 60 év feletti megkaphatja az első oltást, április elejére pedig akár 15 ezer kaposvári és környéki lakos kaphatja meg a vakcina első adagját. Ha a kínai vakcinával is tudunk oltani, akkor áprilisra a beoltottak és a hat hónapnál nem régebben fertőzöttek – tehát a védett személyek – száma meg fogja haladni országosan a kétmilliót. Így márciustól több lépcsős enyhítés, húsvétra pedig jelentősebb lazítás várható.

A maszkhasználat, a külföldi utazási korlátozás, a nagy rendezvények tilalma és a távolságtartás azonban megmarad az ünnep is után is – mondta az országgyűlési képviselő, aki arról is szólt, hogy két héten belül online kérdőívet kapnak a kaposvári és a zselici lakosok, hogy egyszerűsített formában, gyorsan és kényelmesen mondhassák el véleményüket a koronavírus-járvány miatti korlátozások utáni nyitás lehetséges menetrendjéről.

A cikk a sonline.hu-olvasható.

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/tobb-mint-huszezren-kertek-a-vakcinat-kaposvaron-es-a-zselicben-3873661/

Következő
Egyoldalú szerelem ez!