Bejegyzés kép

A kezdeményezés célja, hogy a fejlesztésekkel az ötezer fő alatti lakosságszámú települések népességcsökkenése megálljon. A statisztikai adatok azt mutatják, sikeres a kezdeményezés, 2019-ben például ezer falu lakosságszáma nőtt. Nemcsak a fővárosi agglomeráció népszerű, hiszen a 23 megyei jogú város többségéből kiköltöznek az emberek a kisebb településekre – hangzott el az M1 Híradójában.

Egyelőre még üresen áll egy háromhektáros telek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkábrány határában. Hamarosan azonban megkezdik a terület közművesítését. A nagyjából 1600 fős településen már nincs építési telek, pedig lenne rá igény.

 

A mostani fejlesztés a Magyar falu programban kezdődik majd, de az előző két évben is többször nyert a település pályázati forrást. Bükkábrány polgármester, Szalai Szabolcs azt mondta:

a kistelepülések fejlesztését célzó program nagy lehetőség számukra; ennek is köszönhető, hogy ma már nem költöznek el annyian a közeli városokba.

Nem Bükkábrány az egyedüli település, ahol megállt a népességcsökkenés. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019-ben több mint ezer olyan falu volt Magyarországon, ahol nőtt a lakosságszám.

A Magyar falu programnak pontosan ez a célja: az ötezer fő és az alatti településeken az elmúlt évtizedekben tapasztalt elvándorlás megállítása.

Ennek az egyik legnépszerűbb eleme a falusi csok.

Elindítása óta már csaknem 17 ezer család igényelte, több mint 93 milliárd forint értékben. Most pedig tovább bővülnek a települések önkormányzatai számára elérhető pályázatok.

A Magyar falu programban 45 milliárd forintot különített el a kormány a falusi boltok támogatására. Ezzel a kétezer fő alatti kistelepüléseken lévő kisboltok működését, fejlesztését és a korábban bezárt egységek újranyitását ösztönöznék.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2021/03/01/ujabb-fejlesztesi-forrasokat-kinal-a-magyar-falu-program

Következő
ORBÁN VIKTOR NAGYON KEMÉNY ÍRÁSA