Bejegyzés kép

Jelenleg két csatatér van: a kórházak és az iskolák. A kórházakban életet, az iskolákban a munkahelyeket védjük – mondta a kormányfő. A kórházakban nincsenek biztató jelek, ezért Orbán Viktor mindenkit kitartásra ösztönzött az intézkedésekkel kapcsolatban, melyek hatályából még legalább két hét van hátra.

Összességében egyre többen vannak kórházban, és hamarosan el fogjuk érni a 10 ezres számot is, de másfélszer ennyi tartalékágyunk van.

Az egészségügy, bár óriási terhelés alatt áll, állni fogja a sarat – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy az oltási tervet már hetekkel ezelőtt kidolgozták. 13 ezer helyszín lesz, ahol a tömeges oltás megtörténik majd. December-január környékén kell bevezetni azt az oltási tervet, amikor még kevesebb vakcina érkezik majd, mint amennyi az igény. A torlódás elkerülése érdekében előjegyzésbe vehetik majd magukat az emberek, ez a program a jövő héten indulhat.

Levélben és interneten lehet majd regisztrálni

– emelte ki.

Nincs egységes álláspont a nyugati országok között a síszezon kérdéséről. Az osztrákok mentenék a szezont, míg az olaszok és a német is zárnának. Arra kérte az embereket, hogy ne fizessenek be nyugat-európai síutakra. A kormány szigorúan veszi majd a karanténszabályok betartását, azoknál, akik erre vállalkoznak, mivel a síközpontok voltak a fertőzés gócpontjai tavasszal – figyelmeztetett.

Az operatív törzs egyelőre nem tudja megmondani, milyen szabályok lesznek érvényben karácsonykor.

Szeretnénk, ha mindenki korlátozás nélkül tudna találkozni. A kormány 8–10 nap múlva hoz erről döntést – zárta mondandóját a kormányfő.

Brüsszel szerint csak az az ország jogállam, amelyik beengedi a migránsokat

Brüsszel szerint csak az az ország lehet jogállam, amelyik beengedi a migránsokat, és bevándorlóországgá alakítja a saját hazáját, de „mi ezt nem fogjuk megtenni, ellen fogunk állni, és nem fogadjuk el, hogy ehhez pénzügyi következményeket lehessen fűzni” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Mindent megfontoltunk, mindent meggondoltunk, és továbbra is kitartunk a nyári álláspontunk mellett. Bár akkor még a vírus második hulláma előtt álltunk, már akkor is azt mondtuk, hogy néhány ország nagy bajban lesz” – mondta a miniszterelnök,

Kiemelte, hogy a gazdasági összeomlás elkerülése miatt össze is állítottak egy válságkezelő alapot, amit minden felelős országnak eljuttattak, azzal a céllal, hogy a gazdaság megmentése érdekében minden politikai cél félre legyen téve. De az Európai Parlament nyomására a német elnökség alatt a politikai és gazdasági célokat mégis összekötötték Brüsszelben.

Rossz, felelőtlen álláspontot képviselnek, ha ragaszkodnak ahhoz, hogy politikai érdekeket kössenek össze a gazdasági intézkedésekkel

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Úgy vélte, hogy Magyarország meg tudja védeni nemzeti szuverenitását, a keresztény hagyományokat és életmódját a bevándorlással szemben.

Elmondta, hogy nagy perspektívát lát a közép-európai államok együttműködésében.

Együtt könnyebben válunk erősebbé, és ez egy új perspektíva, de jelenleg történelmi folyamat zajlik. A következő tíz év a közép-európai országok együttműködéséről fog szólni

– fejtette ki.

A megegyezést firtató kérdésre elmondta, Magyarország és Lengyelország nélkül nem lehet elfogadni az Európai Unió költségvetését és a válságkezelő alapot.

A politikai viták összekötése gazdasági kérdésekkel politikai döntés.

A pozíciónk betonszilárdságú, míg az övék egy politikai akarat. Azon lehet változtatni, a mienken nem

– húzta alá Orbán Viktor.

Magyarország szerint arra kell összpontosítani, hogy a bajba jutott országok kapják meg a helyreállítási alapból a szükséges forrásokat.

Sokan azt gondolták, hogy nyomás alatt megváltozik a véleményünk, vagy megvásárolhatnak minket, de

ők nem ismerik a közép-európai népek történelmét. Amikor szuverenitásról és függetlenségről van szó, akkor nem lehet minket eltéríteni szándékunktól

– fogalmazott.

A kormányfő kiemelte, hogy hazánknak ezer éves történelme van az ügy kapcsán, eddig sem változtatott az álláspontján, ami továbbra is az, hogy Magyarország a magyaroké. „Jobb lett volna, ha Európa az európaiaké marad, de úgy látom ez nincs így. Magyarországon azonban ez így marad” – mondta Orbán Viktor.

Brüsszelben fordítva ülnek a lovon

Nem teljesen világos, hogy miért kell Soros György szavát figyelembe venni, amikor európai kérdésekről van szó – tette hozzá. Tudjuk, hogy sok EP képviselőt tart a markában, de világossá kell tenni, hogy nem lehet semmilyen befolyása az európai ügyekben.

Felidézte, hogy Soros Györgyhöz köthető az a javaslat, hogy pénzbüntetéssel sújtsák azokat az országokat, amelyek nem hajlandók bevándorlókat beengedni. Elmondta, hogy nem volt helyes a német elnökség részéről, hogy engedett a spekulánstól származó, Európai Parlamenten keresztül érkező politikai nyomásnak.

Orbán Viktor szintén aláhúzta, hogy

semmiképpen se nyugatosodjunk úgy, hogy átvesszük a multikulturális társadalmat.

Brüsszelben fordítva ülnek a lovon, amikor azt gondolják, hogy a bevándorlás a megoldás. A mi álláspontunk, hogy ez maga a probléma” – fogalmazott

Orbán Viktor szerint a fő kérdés a közép-európai térségben, hogy ne legyünk bevándorló ország.

Amikor egy országban 8–10 százalék lesz a bevándorló, keresztény kultúrkörön kívül érkezők száma, akkor nem lehet ezt visszafordítani” – fejtette ki.

A nyugat-európai hazafiak úgy érzik, hogy napról napra csúszik ki a talaj a lábuk alól. Nekünk nincs ilyen problémánk, mert nincsenek bevándorlók, és amíg nemzeti kormányok vannak és nem  lesznek.

Nekünk nem az együttélést kérdését kell megoldanunk, hanem azt, hogy miként kerüljük el azt a kényszert, hogy olyanokkal éljünk együtt, akikkel nem akarunk – tette hozzá.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.
Következő
Orbán Viktor a Die Zeitnak: 2015-ben az volt a mondás, aki nem engedi be a migránsokat, az ne kapjon pénzt