Bejegyzés kép

Mike Pence, az Egyesült Államok volt alelnöke is részt vesz a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, amelyet szeptember 23-24-én Budapesten rendeznek.

A Budapesti Demográfiai Csúcs 2015 óta minden második évben az a fórum, ahol politikusok, egyházi vezetők, szakértők, a média, a vállalati szektor és a tudomány képviselői megvitatják a legfontosabb, családokat érintő aktuális kérdéseket.

Idén mintegy hetvenen szólalnak fel az eseményen, s köztük nyolc magasrangú politikai vezető is lesz.

Magyarországnak nem kell szégyenkeznie a rendezvényen, a családtámogatások világszínvonalúak hazánkban.

A legfrissebb döntések közül megemlíteném, hogy az Operatív Törzs javaslatára idén a családtámogatási ellátások (a GYES, a családi pótlék, a GYET) hamarabb érkezett meg.

A jövőben a diabétesszel élő gyermekek életkörülményei javulhatnak azzal, ha a közétkeztetésben nem étkezésenként, hanem ételenként tüntetik fel a számított energia-, szénhidrát-, cukor-, zsírmennyiségeket.

Egyre könnyebbé válik az otthonteremtési támogatások felvétele is.

Fontos segítség, hogy azoknál a családoknál, amelyek Családi Otthonteremtési Kedvezményt vettek fel, a gyermekvállalási határidőt jövő év június végéig meghosszabbítják.

Jelentősen bővül azoknak a beruházásoknak a köre, amelyekre otthonfelújítási támogatás igényelhető.

Így a jövőben már a látás- és hallássérültek, valamint az autisták életét megkönnyítő fejlesztésekre is felhasználható a támogatás. Továbbá kültéri lépcső kialakítására, felújítására és külső, elektromos munkák elvégzésére is költhetik a családok. A mezőgazdasági őstermelők, ha családjukkal ugyanazon az ingatlanok laknak és gazdálkodnak, bizonyos esetekben jogosulttá válnak a CSOK-ra.

Mindezekkel a döntésekkel a gyermekvállalást és nevelést, a családok mindennapjait szeretnénk könnyebbé tenni.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselő

Következő
Dönthet az Országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbításáról